Hejtman Kuba: Jestli prodloužit nouzový stav, tak maximálně o 14 dní

14.02.2021 16:44

Pokud by měla vláda na žádost hejtmanů prodloužit nouzový stav, nejvýš o 14 dní, jako prostor pro vyřešení krize. Pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak vymáhat všechna opatření, řekl dnes ČTK jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba. V novém nouzovém stavu by podle Kuby mohly otevřít menší obchody a provozovny, naopak ho zaskočila úvaha ministra zdravotnictví, že by přestal platit zákaz nočního vycházení.

Hejtman Kuba: Jestli prodloužit nouzový stav, tak maximálně o 14 dní
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

"Především jsme se snažili, aby postup všech hejtmanů byl jednotný, protože nechceme vystavit některé kraje, které jsou na tom opravdu špatně, tomu, aby musely jet v jiném režimu. Také si myslíme, že je pro občany důležité, aby se celá republika chovala v jednotném režimu. Neustále se snažíme dobrat jednotného postupu hejtmanů, protože situace v některých krajích je velmi složitá, pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak udržet všechna opatření ve vymahatelném chodu," řekl Kuba.

S ministrem zdravotnictví konzultoval opatření, která by ministr chtěl rušit. Kuba je probere i s krajským krizovým štábem, na základě toho se rozhodne, jestli všichni hejtmani podají žádost o nouzový stav.
"Pokud by to tak bylo, tak pouze na velmi krátkou dobu, na 14 dní, a to abychom vytvořili pro vládní koalici a opozici prostor dohodnout se na normálním stavu, na pandemickém zákonu," řekl Kuba.

Zaskočila ho úvaha ministra zdravotnictví Jana Blatného, že by se při novém nouzovém stavu zrušil zákaz nočního vycházení. "Tam vidím riziko, že by mohl začít poměrně bujarý život. Kdybych si měl osobně vybírat, v jakých opatřeních bych epidemiologicky viděl rozvolnění, tak bych se spíš zaměřil na malé provozovny a malé obchody ve smyslu toho, že se tam dodržují konkrétní opatření, hygiena to kontroluje, než uvolnit noční život," dodal Kuba.

Hejtmani budou v neděli jednat opět s vládou. Podle Kuby chtějí hovořit také s opozicí. Sám je podle svých slov zatím rozhodnutý zhruba z 50 procent, že by hejtmani žádost o prodloužení nouzového stavu podali. "Byl by to prostor na vyřešení krize. Nechceme, aby dopadala do životů obyvatel České republiky," řekl Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…