Hejtman Netolický: Chceme s obcemi řešit odpadové hospodářství po zákazu skládkování

04.02.2023 20:26 | Tisková zpráva

Poprvé po loňských komunálních volbách se uskutečnilo setkání starostů obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji. Na pozvání starosty hostitelské Litomyšle Daniela Brýdla se setkání zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Řeč byla o problematice bytové politiky, odpadového hospodářství nebo nákladech na fungování městských úřadů.

Hejtman Netolický: Chceme s obcemi řešit odpadové hospodářství po zákazu skládkování
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Intenzivnější setkávání starostů obcí s rozšířenou působností v našem kraji samozřejmě vítám, jelikož mohou sdílet zkušenosti ze svých obcí a pomoci například nově zvoleným kolegům s rychlejší adaptací na celou řadu problémů a výzev. Vedle formálně zavedených organizací jako Sdružení místních samospráv ČR a Svaz měst a obcí ČR je i tato forma setkávání jednoznačně užitečnou pro rozvoj celého území kraje. Od počátku koronavirové pandemie navíc máme se starosty vytvořenou skupinu na jedné ze sociálních sítí, která nám slouží k operativní komunikaci. Tu jsme využívali nejen v prvních měsících pandemie, ale přetrvává do současné doby pro výměnu zkušeností či řešení konkrétních témat, která před starosty stojí,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Velkým tématem jednání bylo odpadové hospodářství v kontextu plánovaného zákazu skládkování. „Osobně jsem přesvědčený, že problematika odpadového hospodářství by měla být řešena koordinovaně mezi obcemi a krajem, jelikož vytváření samostatných malých spaloven ve městech nedává smysl jak z investičního, tak následně provozního hlediska. Pro nás je zároveň důležité, aby nevznikaly nové zdroje na zelené louce a bylo zajištěno energetické využití využívání vytříděného zbytkového komunálního odpadu. Z mého pohledu je také nutné, aby byla využita například kvalitní železniční síť v našem kraji včetně vleček s potenciální revitalizací překladišť v konkrétních železničních stanicích,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Jedním z témat jednání byla problematika bytové výstavby ve městech a podpora bydlení, jelikož v mnoha obcích dochází k postupnému snižování počtu obyvatel. Starosta Svitav a poslanec David Šimek informoval o připravovaném programu na podporu bydlení z Národního plánu obnovy, u kterého nyní probíhá připomínkování parametrů a nastavení spoluúčasti. „Jednou ze zásadních připomínek bylo zvýšení míry spoluúčasti státu z 20 na 50 procent s tím, že 10 procent by byla spoluúčast obce a na 40 procent by obec získala úvěr na 30 let s předem garantovaným úrokem,“ řekl David Šimek.

Starostové hovořili také o analýze finanční nákladnosti fungování městských úřadů, kterou na konci loňského roku z veřejně dostupných informací zpracoval hejtman Martin Netolický.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…