Hejtman Vondrák: Krajská infolinka, asistenční centrum pro Ukrajince

02.03.2022 9:02

Bezplatnou informační telefonickou linku spustí zítra, tedy 1. března moravskoslezský krajský úřad.

Hejtman Vondrák: Krajská infolinka, asistenční centrum pro Ukrajince
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Za spolupráce policie, hasičů a Českého červeného kříže bude v Ostravě otevřeno také krajské asistenční centrum na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Půjde o hlavní kontaktní místo pro uprchlíky v Moravskoslezském kraji.

„Obracejí se na nás lidé a nabízejí ubytování, stravu, také další humanitární pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny. Děkuji a vážím si toho. Zřídili jsme proto bezplatnou telefonickou linku 800 720 210, kde jim zaměstnanci krajského úřadu poradí, na koho a kam se obrátit, aby nabízená pomoc byla účinná, a jaká pravidla je nutné dodržovat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Upřesnil, že telefonická linka bude v provozu denně od 7 do 19 hodin. Na webových stránkách Moravskoslezského kraje vznikla také sekce věnovaná pomoci Ukrajině, kde zájemci najdou potřebné kontakty a informace.

Dodal, že zítra bude v Ostravě otevřeno také asistenční centrum pro uprchlíky z válkou zmítané země. „Sídlo bude mít v ulici Červeného kříže 4, téměř v centru Ostravy. Uprchlíci se tam budou moci zaregistrovat, což je jedna z povinností, kterou musí splnit všichni, kdo do Česka z Ukrajiny nyní přijdou, a zřídí si zdravotní pojištění. Získají tu také vše potřebné pro ubytování,“ řekl hejtman Ivo Vondrák s tím, že dnes krajská rada schválila 10 milionů korun na aktivity spojené s pomocí Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…