Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Zůstávám hejtmankou, ale s podstatně nižší odměnou

15.12.2018 20:53

První žena Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová bude nadále působit na postu hejtmanky jako neuvolněná. Nově tedy bude pobírat jen 0, 4 násobek odměny náležející uvolněným hejtmanům.

Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Zůstávám hejtmankou, ale s podstatně nižší odměnou
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Zároveň tak může zůstat předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, kterou byla znovu zvolena v minulém týdnu. Tuto pozici mohou podle platných stanov vykonávat jen hejtmanky a hejtmani krajů. Působení hejtmanky v neuvolněné funkci na její návrh schválili krajští zastupitelé na svém jednání.

Hejtmanka se ovšem znovu může stát uvolněnou a to tehdy, až bude schválena novela zákona, která v případě kumulace funkcí politiků stanovuje poslancům, jež jsou zároveň například hejtmany nebo starosty, jen 40 procent platu. „Na jaře letošního roku jsem oznámila, že do konce roku chci opustit funkci hejtmanky, kterou jsem vykonávala souběžně s pozicí předsedkyně Asociace krajů a s prací v Poslanecké sněmovně. Na zasedání 9. listopadu mě ale kolegové hejtmani vyzvali, abych pokračovala ve funkci předsedkyně Asociace krajů další dva roky, na následném jednání jsem pak byla znovu zvolena 11 hlasy z celkového počtu 14 hejtmanů do čela asociace. Obdržela jsem silný mandát a velmi si toho vážím, z pozice předsedkyně mohu bojovat za zájmy krajů a navíc dělat maximum pro to, aby náš kraj byl více vidět, slyšet a prosadil se. Předseda asociace krajů nicméně musí být hejtman, není možné, aby tuto pozici zastával jiný člen zastupitelstva. Proto se nakonec stanu neuvolněnou hejtmankou a dostojím tak svému slibu, že situaci do konce roku vyřeším. Vím, že pro občany je rozdíl mezi uvolněnou a neuvolněnou funkcí obtížně pochopitelný, nicméně zůstávám tedy hejtmankou, ale s podstatně nižší odměnou. Myslím, že je to tak správné a spravedlivé,“ vysvětlila Jana Mračková Vildumetzová. Její setrvání v pozici hejtmanky podpořili i občané kraje, kteří se jednání účastnili.

Zastupitelé také schválili přerozdělení dosavadních kompetencí hejtmanky s tím, že se jejím druhým statutárním zástupcem stane dosavadní náměstek Petr Kubis, který bude mít na starosti kromě oblasti sociálních věcí a bezpečnosti také vnitřní záležitosti.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.