Hlaváček (Trikolóra): Tolik ke Koněvovi

04.09.2019 20:46

U nás na vsi se o pomníky či památníky staráme.

Hlaváček (Trikolóra): Tolik ke Koněvovi
Foto: Jenštejn
Popisek: Norbert Hlaváček, starosta Jenštejna

U nás na vsi se o pomníky či památníky staráme. Nijak nerozlišujeme, jestli to byl pomník obětem první a druhé světové války, který postavili tehdejší komunisté (podle mě schválně) na návsi před kapličku nebo zda jde o pomník obětem Světové (tedy dnes 1. světové) války, který máme zase jinde. 

Oba pomníky jsme v minulých letech opravili, obnovili písmo a upravili jejich okolí. A nestěžuje si na to ani v obci poměrně aktivní spolek, který má v oblibě bývalé rakouské mocnářství, resp. který má trochu jiný pohled na některé části naší historie - například na legionáře bojující v 1. světové válce. Ti jsou většinově v ČR oslavováni, ale příliš se nemluví o těch, kteří bojovali za monarchii na „druhé straně“. To jen tak na okraj. 

Tu kapličku, coby sakrální stavbu v zemi ateistů, jsme taky opravili a světe div se, občané Jenštejna mezi sebou vybrali 160.000 Kč na zvon a související úpravy, a ten se do kapličky vrátí po 80. letech od doby, kdy jej Němci roztavili. 

Hradní zříceninu také postupně opravujeme, přestože v ní žil svého času známý náboženský fanatik Jan z Jenštejna. Ano, i tak by se na jeho osobu mohl někdo dívat. A kdybychom tu měli památník Jana Žižky či Prokopa Holého (který údajně, podle některých historiků na jenštejnském hradě pobýval), asi bychom jej nezakrývali jen proto, že se pohled některých historiků na husitské hnutí dost změnil od toho, co mi kdysi vštěpovalo socialistické školství… 

Mazání nápisů a zobrazení známe už z dob starého Egypta. Ale myslel jsem si, že v 21. století jsme dál a mnohem více „nad věcí“ nebo chcete-li civilizovanější. Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji neustále opakovat.

Tolik ke Koněvovi.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu