Johnová: Experti navrhnou v trojdomí Šolínova moderní seniorské bydlení s péčí

20.12.2019 21:15

Expertní pracovní skupina připravuje nové využití pro trojdomí v Šolínově ulici v Praze 6. Vznikne v něm moderní seniorské bydlení s péčí, které bude poskytovat sociální a zdravotní služby také seniorům a dalším lidem z okolí.

Johnová: Experti navrhnou v trojdomí Šolínova moderní seniorské bydlení s péčí
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Domy, které historicky sloužily seniorům a dalším sociálním službám, se dočkají zahájení rekonstrukce již v roce 2020.

„Dali jsme dohromady experty, kteří znají dobrou praxi a moderní trendy v Česku i zahraničí. Zadáním pro Šolínovu je seniorské bydlení s dostupností sociálních a zdravotních služeb podle potřeb jeho obyvatel a současně dům otevřený seniorům a ostatním z okolí. Vzniknout by v domě mohly třeba kavárna s rozumnými cenami, komunitní zahrada a prostor pro seniory a děti nebo lékařské služby,“ popsala radní hl. m. Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová.

Členy expertní skupiny jsou například Matěj Lejsal z domova Sue Ryder, Jan Lorman z organizace Život90, radní pro sociální politiku Prahy 6 Marian Hošek nebo architektka a urbanistka Lenka Burgerová. Během zimy expertní skupina navrhne využití trojdomí a připraví také podklady pro přípravu stavební dokumentace ve vazbě na uzavřené memorandum mezi hlavním městem a Prahou 6. Bude zejména dbát na to, aby zde vznikl vhodný mix terénních, ambulantních a pobytových služeb, který umožní stupňovitou péči, a to s ohledem na demografický výhled do roku 2030 a již existující služby v širší oblasti. 

Městská část podle dohody zajistí revitalizaci vnitrobloků a koordinaci zařízení s dalšími místními službami pro seniory, financování projektu a provoz bude v gesci hlavního města. Provozovatelem by měla být příspěvková organizace hlavního města.

Budovy č. p. 344, 513 a 514 v Šolínově ulici byly postaveny v letech 1922–1924 jako „Útulný domov osamělým ženám“ a pro sociální účely sloužily až do roku 2013, naposledy jako Domov pro seniory Elišky Purkyňové, který zřizovalo hlavní město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…