KSČM: Nerostné bohatství České republiky patří všem jejím občanům

20.10.2018 6:31

Stanovisko k problematice těžby lithia

KSČM: Nerostné bohatství České republiky patří všem jejím občanům
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) oznámila, že učinila další významný pokrok v rozvoji svého projektu těžby lithia a cínu u Cínovce.

Podle svého prohlášení získala povolení od úřadů v České republice zahájit 13 průzkumných vrtů, které jsou důležitým krokem v rámci studie proveditelnosti projektu.

Vláda loni krátce před volbami podepsala s EMH memorandum o těžbě lithia u Cínovce. Dokument se stal terčem ostré kritiky od KSČM. Letos v březnu stát memorandum na základě požadavků KSČM vypověděl. Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými parlamentními volbami. EMH má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a v přípravě na těžbu u Cínovce pokračuje, přestože oznámila, že za rok do konce června prohloubila ztrátu před zdaněním na 4,7 milionu australských dolarů (75,4 milionu Kč) ze 4,1 milionu AUD v předchozím roce. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Klíčová povolení pro projekt těžby lithia zatím však vydány nejsou. Jde především o posouzení vlivu na životní prostředí, stanovení dobývacího prostoru a povolení hornické činnosti.

Dokument kritizovala KSČM. Nerostné bohatství České republiky patří, stejně jako voda, všem jejím občanům. V posledním čtvrtstoletí však vynáší soukromé zisky v miliardách, odplývající z velké části do ciziny. Občany s běžnými příjmy to poškozuje nehoráznými cenami vody i mnoha produktů z domácích darů přírody. U lithia, jehož zásoby nás řadí na čelné místo ve světě, to už dopustit nelze. Oč nepostradatelnější je pro řadu oborů, jimž patří budoucnost, tím spolehlivější musí být záruky, že bude zhodnoceno ku prospěchu celé naší země.

Proto KSČM trvá na růstu mezd a zdanění mrtvého kapitálu. Je nutné, aby výrobní zhodnocení domácího lithia s vysokou přidanou hodnotou zůstalo v rukou českého průmyslu ve veřejném vlastnictví, a obohatilo tak naši zemi a všechny její občany.

Na prahu „čtvrté průmyslové revoluce“ je to unikátní šance, jak vrátit Českou republiku mezi průmyslově nejvyspělejší země a suverénní hráče na světovém trhu v zájmu všech deseti miliónů našich spoluobčanů.

KSČM trvá na zrušení moratoria a navrhne zvýšení poplatků z vytěžených nerostů v připravované novele horního zákona. Z nerostných zásob nesmí bohatnout vyvolení. Pokud nás Vláda ČR v této věci nepodpoří, budeme to považovat za porušení programového prohlášení a jedné z našich programových priorit!

VV ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…