Kailová (ČSSD): Zvyšujeme příspěvky na děti v pěstounské péči

14.04.2017 8:36

Poslanecká sněmovna v rámci schvalování změny zákona o státní sociální podpoře odsouhlasila můj pozměňovací návrh, kterým se zvyšují příspěvky na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči, které suplují dítěti výživné od rodičů, které přechází na stát.

Kailová (ČSSD): Zvyšujeme příspěvky na děti v pěstounské péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Kailová (ČSSD)

Pěstouni a poručníci musí z příspěvku hradit veškeré osobní potřeby dítěte, tj. nejen náklady na stravu, ale rovněž náklady na ošacení a další materiální vybavení dítěte, léky, školní pomůcky, školkovné, zájmové aktivity dítěte, jízdní náklady spojené s cestováním dítěte do školy, poměrnou část nákladů na bydlení apod. Jeho výše je rozlišena podle věku do čtyř kategorií, dnes v rozmezí od 4.500 korun pro děti do věku 6 let po 6.600 korun od 18 do 26 let. Neměnila se již čtyři roky, ačkoliv za tuto dobu náklady na pěstounskou péči vzrostly, a dnes ani neodpovídá průměrným částkám výživného.

Proto jsem navrhla zvýšit příspěvky na úhradu potřeb dítěte jednotně o deset procent pro všechny věkové kategorie dětí v pěstounské nebo poručnické péči. Pěstounství je jednou z důležitých forem náhradní rodinné výchovy a zaslouží si podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…