Kaňkovský (KDU-ČSL): Chválím nákup onkologického skeneru, ale nezapomeňme na magnetickou rezonanci

15.09.2015 11:38

Zastupitel a lékař Vít Kaňkovský se vyjadřuje k pořizování přístrojů pro krajské nemocnice.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Chválím nákup onkologického skeneru, ale nezapomeňme na magnetickou rezonanci
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Krajští zastupitelé v úterý schválili pořízení diagnostického zobrazovacího systému PET-CT pro jihlavskou nemocnici. Supermoderní přístroj přináší průlom jak ve vyhledávání nádorů, tak v průběžném sledování jejich komplexní léčby. Jeho pořízení přijde asi na 62,5 milionů, 80 % z toho pokryje dotace Ministerstva zdravotnictví. Pro návrh byl i Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), který další modernizaci komplexního onkologického centra v Jihlavě vítá.

V této souvislosti ale připomněl, aby vedení kraje nezapomnělo, že loni se podařilo získat souhlas tzv. přístrojové komise ministerstva zdravotnictví s pořízením magnetické rezonance (MR) v horizontu 3-4 let do Nového Města n. M., Havlíčkova Brodu a Třebíče. MR je další důležitou metodou, nezastupitelnou kromě onkologie zejména v neurologii a ortopedii.

„Vysočina je v dostupnosti MR na téměř posledním místě v Česku. Zrovna o víkendu jsem v havlíčkobrodské nemocnici řešil akutní případ pacienta, který náhle ochrnul kvůli infekci meziobratlové plotýnky. Jeho další léčbu jsem telefonicky řešil s brněnskou nemocnicí, ale tam se hned ptali právě na výsledek magnetické rezonance. Ta je přitom na Vysočině jen v Jihlavě,“ dodává Kaňkovský.

Na jeho dotaz na zastupitelstvu odpověděli hejtman Jiří Běhounek i náměstek Vladimír Novotný, že se připravuje veřejná zakázka na MR v novoměstské nemocnici a zatím to vypadá, že o nákup přístroje v hodnotě 40 milionů by se napůl podělily nemocnice a Kraj Vysočina jako zřizovatel nemocnice. „Jsem velmi rád, že tento příslib - zřejmě poprvé takto veřejně - zazněl. Vím, že hledání peněz pro podporu našich nemocnic není jednoduché, ale chceme-li udržet moderní péči v našich nemocnicích, musí toto patřit mezi jednu z priorit, chtě nechtě,“ doplňuje ortoped havlíčkobrodské nemocnice.

Zatímco Pardubický kraj, lidnatostí srovnatelný s Vysočinou, má tyto přístroje čtyři, Vysočina s jedním přístrojem má čtyřikrát horší dostupnost. A tak nezbývá některým pacientům nic jiného, než za tímto vyšetřením cestovat právě do Pardubic, ale i do Brna či do Prahy, což je pro ně zátěž. Odborníky doporučený standard je přitom dostupnost jednoho přístroje pro 150 tisíc pacientů.

Vít Kaňkovský také na zastupitelstvu požádal vedení kraje o souhrn investic do všech pěti nemocnic od roku 2012, tedy za probíhající volební období – právě kvůli lepšímu zhodnocení toho, se kterými investicemi je třeba v našich nemocnicích v budoucnu počítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.