Knechtová (ANO): Školy budou mít nedostatek peněz na běžné výdaje

11.10.2022 23:33

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k podfinancování škol

Knechtová (ANO): Školy budou mít nedostatek peněz na běžné výdaje
Foto: ANO
Popisek: Lenka Knechtová

Vážené kolegyně, kolegové,

já navrhuji zařadit nový bod této schůze, a to s názvem Podfinancování škol v rozpočtu pro rok 2022 a 2023 a předřadit ho jako první bod této schůze. Stát vzal školám na běžné výdaje miliardu korun. Ředitelé tak mají problém zaplatit učitelům nemocenskou, chybí i peníze na učebnice na odměny aktivním pedagogům.

Pan ministr školství Vladimír Balaš za STAN však tvrdí, že školy mají peněz dost, že dostaly miliardu z evropských fondů. Když se ale na tyto finance podíváme, tak tyto výdaje nepokryjí, protože za ně mohou koupit jen počítače a další techniku. V současné době již čtu ve výročních zprávách základních škol za školní rok 2021/2022, že od ledna 2022 se školy potýkají s nedostatečným financováním ostatních neinvestičních výdajů takzvaných ONIV. Jedná se o další vzdělávání pedagogů, plavání, pomůcky. Tato situace se velmi odráží v účasti pedagogů na seminářích a vzdělávacích akcích. Přestože jsou mnohé kurzy pořádány zdarma, tak škole chybí finanční krytí i na cestovní náhrady.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Další. Základní škola Komenského v Ostravě-Porubě dostala letos od státu o půl milionu korun méně, než loni. Peníze jí teď citelně chybějí. Výpadek půl milionu je pochopitelně znát. Z tohoto fondu hradíme nemocenskou, školní pomůcky i vzdělávání učitelů, abychom mohli pokrýt tyto běžné provozní výdaje, museli jsme už do tohoto fondu přelít přes 311 tisíc korun z peněz na odměny učitelů. Tím jsme každému učiteli museli vzít téměř 10 000 korun na odměnách. Aktivní pedagogové, kteří se věnují dětem nad rámec běžné výuky, tak dostanou letos méně. Toto je výsledek úspory vlády - říká ředitelka školy Renáta Fialová. Školy obdržely místo prostředků na zmíněné nutné výdaje peníze z evropských fondů, ty ale nemohou použít na to, co potřebují. Na nemocenskou učitelů, vzdělávání pedagogů nebo školní pomůcky a další výdaje tyto evropské peníze použít nelze.

Z nich mohou školy nakoupit pouze IT techniku, např. 3D tiskárny, robotické pomůcky, 3D brýle a podobně. I příští rok tak budou mít školy zřejmě nedostatek peněz na běžné výdaje, jelikož Ministerstvo financí zamítlo navýšení peněz na ONIV, a kvůli inflaci a zejména nárůstu cen navíc bude situace ještě horší, když nebudeme mít peníze na odměny učitelům, nebudu moci motivovat mladé šikovné kantory, aby ve školství zůstali. Vypadá to, jakoby se Ministerstvo školství rozhodlo základní školy úplně ponechat svému osudu, ať si s tím nějak poradí samy - říká ředitelka školy. Situace dle mého názoru musí být řešena. Je ohroženo české školství a vzdělávání našich dětí. Šetřit na vzdělávání našich dětí je opravdu nedomyšlené a já volám po přehodnocení situace a zatažení za ruční brzdu.

Proto prosím, pane předsedající, zařadit bod Podfinancování škol v rozpočtu pro rok 2022 a 2023 dnes jako první bod po již pevně zařazených bodech této schůze.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…