Kolářík (Piráti): Podmínky exekucí u nás přerostly do systémové korupce

14.08.2021 6:27

Komentář na facebookovém profilu k exekucím.

Kolářík (Piráti): Podmínky exekucí u nás přerostly do systémové korupce
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Podmínky exekucí u nás přerostly do systémové korupce. Vymahačský byznys je doslova prokvetlý korupcí a klientelismem, jak přiznávají i představitelé exekuční komory.

Exekutoři si konkurují na jakémsi volném trhu s lidskou bídou a neštěstím. Sami se tak často dostávají do pasti. Závisejí totiž na velkých věřitelích, společnostech evidujících mnoho dlužníků, a kvůli zakázkám se uchylují k úplatkům a uzavírají smlouvy, které je zavazují k nezákonnému jednání. Náklady si pak hojí na dlužnících.

Korupce ale zpravidla nepřichází zdola. Z diáře poslance Faltýnka víme, že se tento druhý muž Babišova ANO z pozice předsedy poslaneckého klubu podílel na ovlivňování toho „kam jdou peníze? z pohledávek pražského dopravního podniku. Dokonce si u každého z exekutorů, kteří dostali zakázky bez výběrového řízení, důvtipně poznamenal, se kterou politickou stranou jsou spojeni. Ze čtyř byli podle Faltýnka dva za ANO, po jednom ČSSD a ODS.

I takový úkaz je ovšem jen špičkou ledovce v zemi, kde exekuce doléhají na více než 9 procent obyvatel. V některých krajích je situace ještě daleko děsivější, než se zdá z celostátních průměrů.

S Piráty proti těmto zlořádům bojujeme dlouho. Něco se nám povedlo. Třeba ukončit nechvalně proslulé dětské exekuce. Potřebujeme skutečně férovou reformu exekucí, která by korupční prostředí vyloučila. Její součástí musí být i místní působnost exekutorů a princip jeden dlužník - jeden exekutor. Je nutné přerušit klientelistické vazby exekutorů na věřitele a snížit poplatky za exekuce.
Bohužel jsem zatím s reformou ve Sněmovně narazil na odpor poslanců za ANO, ODS a hnutí Trikolóra. Říkám si, proč? Určitě existuje nějaké rozumné vysvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

8:04 Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

V pátek 7. června se ve 14 hodin otevřou volební místnosti v České republice, zavřou se 8. června op…