Kováčik (KSČM): Koalice a opozice si přestala naslouchat

26.01.2016 19:18

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 1. 2016

Kováčik (KSČM): Koalice a opozice si přestala naslouchat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, kolegyně a kolegové, račme se vzpamatovat! To, co tady probíhá - a dneska to graduje, může značit taky to, že tahle ta Poslanecká sněmovna velmi brzy nebude schopna již cokoli projednat!

A já musím říci, že vina je na obou stranách, jak na vládní, tak na opoziční. Že jsou to neustálé změny programu, že je to předřazování bodů některými před jinými - a to je jedno, jestli jsou důležitější v uvozovkách podle někoho, či méně důležité, ale prostě přicházejí sem body tak, jak jsem minule zde hovořil, postupně a postupně by se také měly projednávat. To na straně jedné. Na straně druhé, možná, pravda, v rámci, ale velmi tenkých hran jednacího řádu probíhající obstrukční jednání nebo jednání, které by za obstrukční mohlo být považováno.

Koalice a opozice si přestala naslouchat. (S důrazem.) Možná se vzájemně slyšíme, ale neslyšíme obsah, neslyšíme co. Takže říkám, račme se vzpamatovat. Uvědomme si, proč tady od voličů jsme vysláni. A pojďme také zkusit pokročit dál, než na ty tři, čtyři nebo pět věcí, které jsme v rámci již druhý týden probíhající schůze snad konečně taky projednali. Podle mě je ta výkonnost velmi nízká a čím dál tím více se utápíme ve sporech.

Příkopy, které budou mezi koalicí a opozicí vykopány, vyhloubeny a jsou prohlubovány, brzy můžou být takové, že již nebudeme schopni se na čemkoli domluvit. A ti z vás - nebo z nás, kteří tady jsme již delší dobu, tak velmi dobře víme, co to znamená. A v okamžiku, kdy nebude Sněmovna již schopna přijmout žádné usnesení, nebude zbývat nic jiného, než aby byla zvolena Sněmovna jiná. Položme si otázku, jestli to chceme, jestli to chceme už teď a jestli to vůbec bude mít nějaký význam. Pakliže ano, pokračujme v tom, co děláme doteď, a nadále se hádejme. Nadále si klaďme nejrůznější překážky a naschvály, nadále postupujme, jak dosud postupujeme. Však ona ta prestiž Poslanecké sněmovny mezi občanstvem velmi, velmi poroste. To bude výsledek naší práce. (Celé vystoupení důrazně.) Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM, sociální demokracie a ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.