Laudát (KAN): Petráček se vydal do světa etiky

12.11.2021 9:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nesouhlasu rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka s novou kampaní k očkování proti koronaviru

Laudát (KAN): Petráček se vydal do světa etiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček je znechucen drsnou kampaní, která má přivést neočkované ke změně svého postoje. A tak Vojtěch Petráček píše ministrovi Vojtěchovi. Ten dosud neodpověděl, a popravdě se mu ani nedivím. Je zajímavé, že o Petráčkovi nebylo slyšet, když běžela, podle mě úspěšná, preventivní kampaň proti neodpovědnosti za volantem "Nemyslíš, zaplatíš". Také mohla šokovat. Rozdíl byl v tom, že rozbitá těla obětí nehod byly nakašírované figuríny. Také se lidé psychicky z kampaně hroutili? A jak lidmi otřást, aby například nepopírali holokaust? Laskavým slovem? Sám musí vědět, že to mnoha lidem nestačí.

Rektor Petráček vytáhl na ministra Vojtěcha Kantův kategorický imperativ , který říká: "jednej podle zásady, o které bys chtěl, aby se stala obecným zákonem". Tohle má být podle docenta rektora jednoduchý etický etalon.

Tak jednoznačné to pane rektore není. Lidé, kteří dnes hledají cesty z celosvětové mravní krize, zrovna z Kantova univerzálního mravního zákona tolik nadšeni nejsou. (univerzální mravní zákon definovaný Kantem přesně zní: "Jednej tak, jako by se maxima tvého jednání měla na základě tvé vůle stát obecným přírodním zákonem". Je tisíckrát doložené, že na papíře líbivé Kantovo pravidlo dopadá v praxi katastrofálně. Kant nejen nepochopil logiku škálování, ale praktická aplikace se často zvrhává v intervencionalismus. O asymetrii vztahu jedince k druhému snad ani nemusím mluvit.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Panu rektorovi bych doporučoval, aby se zamyslel nad stříbrným pravidlem "nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě". Autorem pravidla je athénský řečník Isokratés. Tohle pravidlo není asymetrické, má škálování a denně se potvrzuje jeho podstatně lepší odolnost (proto má KAN ve svém Dvacateru tezi o používání stříbrného pravidla).

Neočkovaní (díky své lenosti), nebo postoji odpíračů, by rozhodně nechtěli, aby je někdo jiný neodpovědný nenakazil čínským virem, na konci čehož může být bolest, těžké postižení, nebo smrt. Pan rektor by spíš, místo relativizování posledních myšlenek umírajících, měl začít bít na poplach a požadovat po lidech ODPOVĚDNOU SVOBODU. To je klíč k překonání nejen čínské pandemie, ale velkého množství dalších fatálních problémů, které zavedly naši společnost do současného marasmu.

To, že budeme drsné důsledky hlouposti, naivity, lenosti, či netolerance skrývat, neznamená, že neexistují. A když už pan rektor moralizuje, tak jistě ví, že hlavními duchovními hodnotami jsou: SPRAVEDLNOST, PRAVDA a ROZUM. Svým "pobouřením" se, dle mého názoru, dostal do křížku s pravdou a rozumem. A osobně před duševním pohnutím slabších nátur upřednostňuji dobro pro tisíce lidí, kteří by díky odpovědné svobodě netrpěli bolestí, neměli trvalé následky, nebo by dokonce nemuseli zemřít.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…