Laudát (KAN): Žijeme v éře zapomnění

12.09.2021 18:28 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výstavě Lipnická bible 1421-2021 a k nedostatku etiky v české společnosti

Laudát (KAN): Žijeme v éře zapomnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Žijeme v éře zapomnění: Chceme-li kontrolovat, kam jdeme, musíme si pamatovat, odkud jsme přišli. Mnoho z minulosti jsme rozbili a je nejvyšší čas to zpravit.

Do 15. září ještě bude v Zrcadlové síni pražského Klementina vystavena Lipnická bible. Tento vzácný rukopis starý 600 let byl zapůjčený z Washingtonu, kam se složitými cestami v minulosti dostal. Příležitostná reprezentativní publikace Lucie Doležalové, Karla Pacovského (edd) nese název "Lipnická bible. Štít víry v neklidných časech pozdního středověku" Asi se shodneme, že aktuálně klidné časy neprožíváme. Kniha není zrovna levná, ale jako rodák z vesničky kousek od Lipnice nad Sázavou jsem si řekl, že tu knihu musím mít. Nejen proto, že Lipnický hrad mám na dohled kousek od svojí zahrady a že moji předkové byli úzce staletí s tímto krajem i Lipnicí spjati.

Ale zpátky k úvodu. Mnoho z minulosti jsme rozbili. Určitě mezi dlouhý výčet střepů patří morální a etický odkaz našich předků a prapředků. Máme stále víc plná ústa odkazů na křesťansko židovské a antické kořeny naší civilizace, ale tím to končí. Duchovní odkaz jsme hodili do popelnice jako přežitek. Proto se nelze divit, že naše společnost se potácí na pokraji krachu a bezcílnosti. Prostá znalost základů etiky, kterou můžeme pro naše potřeby zredukovat na již zapomenutý termín mravy, by našemu politickému blbnutí v leč čemž zabránila. Tak posuďte sami: v Lipnické bibli uvedený výčet neřestí podle papeže Řehoře I. Velikého. Závist má pět dcer - nenávist, pomlouvání, nactiutrhání, radost z cizího utrpení a zármutek z cizího úspěchu. Požitkářství má dcer dokonce osm - zaslepenost mysli, nerozvážnost, nestálost, zbrklost, sebelásku, nenávist k Bohu, touhu po tomto světě, hrůzu či beznaděj ohledně budoucnosti. A ze sedmi neřestí ještě opíšu Lakomství. Má šest dcer - zradu, krádež, lež, křivou přísahu, neklid a otupělost smyslů vůči milosrdenství.

Jen z těchto uvedených tří neřestí si můžete lehce sestavit morální profily dnešních vládnoucích politiků. A nejen jejich.

Nedávno jsem požádal jednoho z členů KAN, jestli by projel všech 22 programů kandidujících stran a sdělil mně, kolikrát narazil v jejich programech na slovo etika. Pokud vůbec, dovoluji si už předem tvrdit, že to bude slovy botanika - šafrán.

Pokud se etika ve školách, v politice a v našem životě nestane tématem číslo 1, do té doby se budeme jako společnost propadat na stále hlubší dno nenávisti, zášti, roztříštěnosti a přežívání v čase.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…