Marková (KSČM): Nedostatek lékařů v regionech ohrožuje dostupnost zdravotní péče

04.04.2021 6:32

Lékaři v Česku stárnou. Podle propočtů ministerstva zdravotnictví jich do roku 2030 odejde do důchodu až třetina. Nejvyšší věkový průměr mají praktičtí lékaři. Čtyřiceti procentům je víc než 60 let.

Marková (KSČM): Nedostatek lékařů v regionech ohrožuje dostupnost zdravotní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Hodně podobná situace jako u praktiků je také u pediatrů nebo stomatologů. Tedy je ohrožena tolik proklamovaná primární péče. Znát je to především v pohraničí, například v broumovském výběžku. Řada zde působících lékařů tzv. přesluhuje a noví nepřicházejí. Nepomáhají ani nabídky bytů a nejrůznějších bonusů ze strany obcí. Svoje podpůrné programy mají i zdravotní pojišťovny, ministerstvo zdravotnictví a kraj.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Krajský úřad Královéhradeckého kraje vypsal v posledních dvou letech sedm výběrových řízení, a to ve čtyřech z pěti svých okresů. Nepřihlásil se nikdo. Aktuálně tři tisícovky lidí z Meziměstí na Náchodsku zůstanou úplně bez stomatologa. Manželé zubaři, kteří se o své pacienty starali přes třicet let, končí se svou praxí. Náhrada za ně není, i když se o to radnice snažila více než rok. Každý, kdo zná Náchodsko, dobře ví, že dojíždět do okresního nebo dokonce krajského města za primární péčí, je nemyslitelné. A jako hloupý vtip vyznívá fakt, že některé pojišťovny doporučovaly zoufalým lidem volné zubaře v Králíkách nebo Chlumci nad Cidlinou. Tedy devadesát až sto kilometrů daleko!

O nedostatku lékařů v pohraničních regionech se hovoří již mnoho let. Před časem se věřilo, že se situace zlepší, když konečně změníme systém vzdělávání lékařů. To se nepodařilo. Dalším řešením mělo být navýšení platů a mezd i nabídka různých druhů bonusů. Zase nic. Především mladým lékařům totiž chybí na venkově celkově pochopitelný nedostatek kulturního a sportovního vyžití, společenského života, širší nabídka školního vzdělávání pro jejich děti a pracovních příležitostí pro partnery a partnerky. Krása přírodních, kulturních a historických památek to nemůže nahradit.

KSČM proto navrhuje, kromě všech dosud neúčinných opatření, vznik mobilních, nejen stomatologických ordinací. Další možností, i když pro někoho krajní a kontroverzní, pak je zavedení povinnosti absolventů odpracovat určitou dobu v místech, kde není potřebná zdravotní péče dostupná.

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.