Marková (KSČM): Pomůže to zaměstnancům s nižšími příjmy; přiznejme si, že těch je u nás většina

03.05.2016 20:41

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 5. 2016

Marková (KSČM): Pomůže to zaměstnancům s nižšími příjmy; přiznejme si, že těch je u nás většina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, opět máme před sebou návrh Komunistické strany Čech a Moravy, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Je to tedy návrh zákona na zrušení tzv. karenční lhůty, tedy aby se zaměstnancům vrátily první tři dny náhrady mzdy v době nemoci. To si dlouhodobě přejí všichni zaměstnanci a i rozumná část zaměstnavatelů.

Přiznám se, že nerozumím nevstřícnému stanovisku vlády, která se tak trochu ohání tu nutnou shodou v tripartitě, tu vlastním samozřejmě lepším návrhem. Tato situace ale trvá již třetí rok. Ani aktuální prosazování tzv. sick days, tedy možnost zůstat doma po určitý počet dnů v roce, většinou jsou to tři až pět dnů, bez újmy na platu nebo nutnosti brát si dovolenou, není podle našeho názoru řešením. Tento institut, který je doposud pouze dobrovolný, může být maximálně doplňkem zrušení karenční lhůty.

Komunistická strana Čech a Moravy podala více než před rokem 26. ledna 2015 vládě pomocnou ruku a předložila do Poslanecké sněmovny návrh na zrušení karenční doby. Při opozičním okénku návrh prošel prvním čtením a odolal návrhům na zamítnutí ze strany kolegů z ODS a TOP 09. Při projednávání ve výboru pro sociální politiku v říjnu 2015 pro něj sice nehlasovali ani zástupci a zástupkyně hnutí ANO, ale garanční výbor přijetí této novely zákona doporučil. Byl přijat komplexní pozměňovací návrh, který reagoval na všechny relevantní výtky a v tuto chvíli je legislativně naprosto správně.

Nyní tedy máme další opoziční okénko - v tom únorovém se tak nějak na naše opoziční návrhy nedostalo - a Komunistická strana Čech a Moravy opět usiluje o to, aby tento náš návrh zákona úspěšně prošel i druhým a třetím čtením tak, aby karenční doba, která je takovým reliktem zavedeným neblahým úsporným balíčkem vlády Mirka Topolánka, tedy od 1. ledna 2008, kdy byl přijat zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, byla zrušena. Připomínám, že v roce 2004, kdy byla karenční doba poprvé zavedena, se vyplácelo 69 % redukované náhrady mzdy. Dnes jsme na 60 %, zaměstnavatelé tak získali 9 % a ještě k tomu tři dny bez náhrady mzdy.

Není tedy ani důvod k dalšímu snižování odvodů, jak je v některých návrzích navrhováno.

Komunistická strana Čech a Moravy je přesvědčena o tom, že tento návrh zákona je krok správným směrem a pomůže především zaměstnancům s nižšími příjmy - přiznejme si, že těch je bohužel u nás většina, sociálně slabým, především matkám, ale i otcům, samoživitelům. Do budoucna dojde podle našeho názoru i k velmi významným úsporám veřejných finančních prostředků ze zdravotního pojištění, protože lidé nebudou moci přecházet nemoci a roznášet je po svých pracovištích a zabrání se tím také následné dražší léčbě závažných komplikací spojených s přecházením nemocí.

Podle nedávného průzkumu tři čtvrtiny dotázaných Čechů chodí do práce, i když jsou nemocní, protože si nemohou dovolit výpadek příjmů. Dalších 10 % se z nemoci pořádně nevyléčí, protože se bojí o místo. 42 % si bere v případě nemoci dovolenou, a to víme, že není správné, protože dovolená je určená k jiným účelům než k léčbě nemocí. Ve 12 zemích Evropské unie není zavedena žádná karenční lhůta. V 11 zemích Evropské unie je obdobně jako u nás, ale v následných dnech je náhrada vyšší než u nás, tedy těch 60 %. V podstatě nikdo dnes není schopen jasně říci, jaké je procento těch, kteří institut nemocenské zneužívají, jak se o tom stále hovoří. Ale je jasné, že v konečném důsledku nemocenskou vždy vypisuje lékař, který je odborníkem.

Já umím pochopit celkem odmítavé stanovisko kolegů z TOP 09 a ODS. Umím tak trochu pochopit i odmítavé stanovisko kolegů z ANO a KDU-ČSL. Ale přiznám se, že se mně dost těžce chápe lavírování kolegů a kolegyň ze strany sociální demokracie v případě karenční lhůty a docela mě mrzí i slabá podpora našeho návrhu ze strany odborové organizace. Přesto přese všechno si vás dovoluji, vážené kolegyně a milí kolegové, poprosit o podporu našeho návrhu zákona ve druhém čtení.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…