Ministr Bartoš: Návrh Hospodářské komory? Tady to udělalo tududu, komunisté, SPD a bylo to

25.03.2022 17:28

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 25. března 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon.

Ministr Bartoš: Návrh Hospodářské komory? Tady to udělalo tududu, komunisté, SPD a bylo to
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Děkuji. Já zkusím ve faktické rychle reagovat na některé věci. Pan poslanec Vondráček, prostřednictvím pana předsedajícího, já souhlasím s tím, že je potřeba soustavu stavebních úřadu racionalizovat, jednohlavé stavební úřady musíme řešit, proto jsme i v tom věcném návrhu, který teprve přijde, adoptovali tu metodologii, aby byly dostupné stavební úřady, kde jsou parametry 35 kilometrů, počet úkonů a minimálně tři zaměstnance.

Ten smíšený model je tady od 19. století. A pokud se ho rozhodneme měnit, tak rozhodně ne pozměňovacím návrhem pana Kolovratníka, který přistál úplně nakonec. A mimo jiné, ten vládní návrh, který Sněmovna projednávala, než se tam dal ten poslanecký návrh pana Kolovratníka, normálně ponechávala ty stavební úřady na obcích. Takže vlastně nechápu, proč teď ta argumentace vadí. Já bych chtěl uvést na pravou míru tu věc ohledně té podjatosti. Je to jinak. U soudu se systémová podjatost samostatně neřeší, ta se řeší v rámci konkrétního povolení. A ty počty, které jsem uvedl, jsou skutečně podané námitky, nikoliv odsouzené, ale ty podané námitky.

U toho, jak se vyjadřovaly všechny i ty instituce, ano, v průběhu projednávání toho zákona se sešly tisíce připomínek k tomu vládnímu návrhu, kterému jsme pak říkali hybrid. Ale nakonec přišel pan Kolovratník, vytáhl ten návrh Hospodářské komory, takhle ho položil do Sněmovny, tady to udělalo tududu, komunisté, SPD a bylo to. Takže ta debata sice tři roky probíhala, ale její výsledek byl původní návrh, který napsala Hospodářská komora s Ministerstvem pro místní rozvoj. A musím ještě říct poslední věc. Já když se jdu radit s kolegy, ať je to ve Sněmovně, nebo doma v obýváku, nebo na ministerstvu, tak já prosím, pokud jsou to věci už nad nějakou materií, velmi rád k tomu pozvu všechny relevantní aktéry.

Ale dovolil bych si, že se skutečně mohu v danou chvíli... řeším i konkrétní problém, setkávat s těmi lidmi, které chci, které si zvolím do toho týmu na řešení toho problému a paní ministryni velmi rád pozvu na debaty nad tím zákonem, který (Předsedající: Čas.) budeme předkládat do mezirezortu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…