Ministr Blažek: Ty souběžné vláčky jsou podle mě politicky nesprávné

12.01.2023 21:09

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 k vládnímu návrhu zákona o ochraně oznamovatelů

Ministr Blažek: Ty souběžné vláčky jsou podle mě politicky nesprávné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Jenom stručná reakce na pana poslance Michálka. On se mě zeptal na nějakou tu situaci v Praze. Já tu odpověď neznám. Já jenom prostě chci říci, a vynechme teď Prahu. Úplně. Platí obecně, že na rozdíl od vlády, ve které mohou být i neposlanci, tak rada měst a obcí je vždy složena ze zastupitelů.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Já jenom prostě nepovažuji za správný postup, když svým hlasem držím nějakou mocenskou strukturu, tzn., radu nějakého města a od ní odvozené podniky. Současně vím, že se tam děje nějaká podle mého názoru trestná činnost, takže já dávám trestní oznámení, ale svým hlasem a svou mocí držím tyto orgány u moci. Takže já považuji za správné, a dá se to udělat, zbavit ty orgány moci, zbavit ty orgány, o kterých se domnívám, že páchají trestnou činnost, moci, a vůbec neříkám, že třeba nedám trestní oznámení. Ale ty souběžné vláčky podle mě jsou politicky nesprávné a nemá to takto být.

Rady měst nemají být od toho, aby se tam vzájemně udávali lidé. Ty mají být od toho, aby pokud se dozvědí, že jim to dohromady nejde a třeba i proto, že se tam páchá nějaká nekalost, no tak z té rady jdu, no a ti, co tu nekalost páchají, té moci zbaví. A ten pokus jsem v Praze neviděl a neplatí.

Já nechci fakt řešit jenom Prahu. Ale toto je, na prvním místě má být politické řešení, ale ty dva souběžné vláčky, omlouvám se za to slovo, co řeknu, a prosím vás, ne Prahu, já se omlouvám. Ale směřují k jakémusi pokrytectví. Nemohu držet u moci někoho a mít pocit, že jsem spravedlivý, když na něj současně dávám potajmu trestní oznámení. To mně prostě dohromady nejde.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …