Ministr Hamáček: Do pátku zpracujeme statistiky vytíženosti krematorií ve všech krajích

07.01.2021 6:34

Ústřední krizový štáb řeší situaci v krematoriích a koordinuje plán očkování s kraji.

Ministr Hamáček: Do pátku zpracujeme statistiky vytíženosti krematorií ve všech krajích
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Pracovní skupina Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) zpracuje do pátku statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích včetně návrhu řešení. Impulsem je komplikovaná situace v Moravskoslezském kraji.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

Ve středu 6. ledna 2021, jednal pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ÚKŠ. Zabýval se především současnou situací, přípravou očkování proti covidu-19 a přeplněností krematorií. „Do pátku zpracujeme statistiky vytíženosti krematorií ve všech krajích. Kapacita je překročena v Moravskoslezském kraji, ale i v dalších krajích se blíží maximu. Proto přijdeme s návrhem řešení, aby se těla např. vyvážela i mimo kraj,“ uvedl Jan Hamáček. V tuto chvíli se chystá převoz prvních 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí. Problematika je v gesci Ministerstva pro místní rozvoj, nicméně vyřešení situace bude koordinovat pracovní skupina Ústředního krizového štábu pod vedením Hasičského záchranného sboru a ve spolupráci s Asociací pohřebních služeb.

ÚKŠ stále zajišťuje komunikaci s kraji při přípravě vakcinační strategie, v jejímž rámci už proběhlo několik videokonferencí s hejtmany. V tuto chvíli probíhá finální fáze připomínkování všech dokumentů k očkování, které vypracovalo Ministerstvo zdravotnictví. Vypořádávání by mělo začít v pátek. „Děkuji všem, kteří dodržují opatření. Všichni jsme unavení a naštvaní, ale návrat do normálu ještě bohužel nejde. Dokud nebudeme proočkovaní, jiná možnost než omezení kontaktů a dodržování opatření není,“ doplnil ministr vnitra.

Ministerstvo vnitra chce, aby v první fázi očkování přišla řada na 1100 členů resortu, tedy hlavně na policisty, hasiče a zdravotníky Ministerstva vnitra včetně policistů a hasičů, kteří se podílejí na testování a trasování kontaktů. Ostatní policisté a hasiči přijdou na řadu ve druhé vlně očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…