Ministr Hamáček: Ministerstvo zdravotnictví by mělo hájit zájmy pacientů, ne zdravotních pojišťoven

06.09.2019 14:01

České zdravotnictví je v krizi, ČSSD o něm chce jednat na koaliční radě.

Ministr Hamáček: Ministerstvo zdravotnictví by mělo hájit zájmy pacientů, ne zdravotních pojišťoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Čekací lhůty na vyšetření se neúměrně prodlužují, lékaři jsou vyčerpaní z přesčasů a nedostatek personálu nemocnice řeší nabíráním nezkušených absolventů. Zdravotnictví je i přes hospodářský růst výrazně podfinancované, přestože zdravotní pojišťovny mají ve svých rezervách dost peněz. Odborná veřejnost i odbory bijí na poplach, ale ministr zdravotnictví tyto finanční prostředky odmítá uvolnit. ČSSD bude požadovat svolání koaličního jednání na téma situace ve zdravotnictví. Primárně to není o platech, ale o kvalitě péče o naše občany, která je vážně ohrožena.

“Analýzy ukazují prudký propad v hospodaření, i když se ministr zdravotnictví tváří, že je vše v pořádku. Není. Některé nemocnice, velké i regionální, jsou před kolapsem. Na účtech zdravotních pojišťoven přitom leží 55 miliard, které se dají využít. Ministerstvo zdravotnictví by mělo hájit zájmy pacientů, ne zdravotních pojišťoven,” říká předseda strany Jan Hamáček. Zdravotnictví je katastrofálně podfinancované, chybí odborný personál a ten, který zůstal je přepracovaný z nekonečných přesčasů. “V době hospodářského růstu není možné nechat finančně krvácet právě zdravotnictví. ČSSD bude chtít svolat koaliční radu k řešení situace ve zdravotnictví, dodává Hamáček.

“Všichni vidíme, jaká je personální situace v nemocnicích. Na odborná vyšetření se čeká půl roku až rok, což může být někdy pozdě. Lékaři a nemocnice se brání, že nemají peníze od pojišťoven. To je porušení garantované zdravotní péče, ministerstvo zdravotnictví by mělo více kontrolovat pojišťovny, ale nedělá to,” upozorňuje Lenka Teska Arnoštová, expertka ČSSD na zdravotnictví. 

Na alarmující stav českého zdravotnictví upozorňuje odborná veřejnost, která založila krizový štáb spojující odboráře i odbornou veřejnost. Tvoří jej kromě odborů i Česká lékařská komora, Národní rada osob se zdravotním postižení, Svaz pacientů ČR, Charita ČR, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Asociace domácí péče ČR, Česká asociace sester, Rada seniorů ČR a další. “Pořád dáváme na zdravotnictví ve srovnání s Evropou málo peněz,” konstatuje Arnoštová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice