Ministr Metnar: Nejmodernější obranný systém posune naši armádu vstříc 21. století

28.09.2021 20:26 | Tisková zpráva

V pondělí 27. září 2021 informoval ministr obrany Lubomír Metnar vládu o akvizici nového raketového systému pozemní protivzdušné obrany SPYDER z produkce izraelské státní společnosti Rafael pro Vzdušné síly Armády ČR. Jedná se o nákup formou mezivládní dohody, která je nejvýhodnější z hlediska vysoké míry jistoty a bezpečnosti dodávek.

Ministr Metnar: Nejmodernější obranný systém posune naši armádu vstříc 21. století
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

„Vážím si ochoty izraelské vlády sdílet s námi nejmodernější obranný systém, který posune naši armádu vstříc schopnostem pro 21. století. Konečně se tak zbavíme závislosti na sovětských KUBech ze 70. let, které neodpovídají současným požadavkům na ochranu vzdušného prostoru,“ zdůraznil ministr obrany Lubomír Metnar.

Raketové systémy tvoří základní pilíř každé protivzdušné obrany. Proto je pořízení obranného systému nové generace jednou z hlavních priorit modernizace armády. Protiletadlový raketový systém zajišťuje nepřetržitou ochranu městských aglomerací, jaderných elektráren, průmyslových center, letišť a dalších důležitých míst a objektů, a to proti všem prostředkům vzdušného napadení.

Více než 30% zapojení českého průmyslu

Za dodávku systému SPYDER podle specifikací a potřeb české armády ministerstvo obrany celkem uhradí 13,69 mld. Kč, včetně DPH. Na dodávkách a servisu se budou přímo podílet podniky českého průmyslu. Celkový podíl domácího průmyslu na plnění zakázky dosáhne více než ministerstvem požadovaných 30 % z hodnoty celého projektu.

To českým společnostem zajistí nové rozvojové příležitosti a armádě rychlé dosažení plných operačních schopností, stejně jako jejich udržení po celou dobu používání. Hlavními partnery pro izraelskou státní společnost Rafael budou české společnosti RETIA a státní podnik Vojenský technický ústav.

Sjednaná cena nového systému je konečná a její výše byla potvrzena jak vnitřním oponentním řízením v rámci resortu obrany, tak i izraelskou vládou.

Vyjednáváním se podařilo snížit cenu o 2 miliardy

„Prvotní indikativní izraelskou nabídku se nám během vyjednávání podařilo snížit o 2 miliardy korun. Je naopak jasné, že muselo dojít k navýšení oproti předpokládané hodnotě vycházející z průzkumů trhu v roce 2016,“ uvedl Lubor Koudelka, náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic.

Aktuální cena zohledňuje setrvalý růst cen pokročilých obranných technologií na světovém trhu, růst inflace a cen všech vstupů, růst hodnoty vysoce kvalifikované práce, nebo přenos některých technologií a know-how přímo do ČR. Pokud by Česká republika nákup nového raketového systému dále odkládala, byly by celkové náklady pro obranný rozpočet v čase stále vyšší.

Mezi českou a izraelskou stranou proběhla rozsáhlá vyjednávání týkající se technických otázek i samotného smluvního vztahu. Tým ministerstva obrany byl při nich podporován i právními experty z advokátní kanceláře HAVEL&PARTNERS, kteří díky svým rozsáhlým zkušenostem s mezinárodním vyjednáváním pomohli ministerstvu dojednat podmínky velmi výhodné pro Českou republiku.

Systém na 20 a více let

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí

Armáda bude nový systém pozemní protivzdušné obrany využívat po dobu 20 a více let. Proto vyčíslila a zveřejnila i očekávané náklady na celou dobu jeho používání ve výši přibližně 23 mld. Kč, z čehož samotná částka placená izraelské straně za poskytnutou servisní podporu by činila maximálně 7,5 mld. Kč s DPH. Náklady na zajištění dvacetiletého životního cyklu přitom zahrnují nejen náklady na servis a údržbu, ale také veškeré další vedlejší a provozní náklady resortu ministerstva obrany, včetně nákladů na platy a výcvik vojáků, na provoz vozidel a pohonné hmoty, nebo na investice do nemovité infrastruktury.

V přípravném období armáda posuzovala celkem devět systémů pozemní protivzdušné obrany od sedmi výrobců. Jako nejvhodnější upřednostnila systém SPYDER z produkce izraelské státní společnosti Rafael. Ten z pohledu armády nejlépe odpovídá jejím požadavkům a osvědčil se v reálných bojových podmínkách. Vlastní jednání s vládou Státu Izrael o možnosti pořízení nového moderního protiletadlového raketového systému ministerstvo obrany zahájilo v listopadu 2020. Dodávky nového raketového systému se uskuteční do roku 2026.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.