Ministr Metnar: Podpora domácího obranného průmyslu je jednou z mých priorit

20.10.2018 19:17

Ministr obrany Lubomír Metnar, ministr vnitra Jan Hamáček a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata zahájili mezinárodní veletrh obranných a bezpečnostních technologií, který se konal v rámci projektu Future Forces Forum na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Slavnostního zahájení se dále zúčastnila řada dalších významných hostů ze zahraničí, ale i z ostatních resortů.

Ministr Metnar: Podpora domácího obranného průmyslu je jednou z mých priorit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Future Forces Forum představilo novou koncepci akcí a aktivit, zaměřených na dlouhodobou podporu domácího průmyslu, vědy, výzkumu a vzdělávání v oblasti obrany a bezpečnosti vůči domácím i zahraničním partnerům, a to nejen ve vojenské, ale i civilní rovině.

Jde o soubor aktivit, které mají za cíl podpořit konkurenceschopnost a obchodní potenciál českého průmyslu a výsledků vědy a výzkumu. Tyto aktivity probíhají kontinuálně a vrcholí ve dvouletém cyklu sérií autonomních odborných akcí s různou tematikou společně se statickými a dynamickými ukázkami na jednom místě.

Podpora domácího průmyslu

Ve svém zahajovacím projevu ministr Lubomír Metnar uvedl zejména důležitost podpory domácího obranného průmyslu. „Podpora domácího obranného průmyslu je jednou z mých priorit, proto se dnes účastním mezinárodního veletrhu Future Forces Forum. České firmy zapojujeme do armádních akvizic v maximální možné míře. Dělá mi i radost míra zapojení do tohoto veletrhu, jelikož zde je 130 domácích firem. K tomu, co naše armáda potřebuje, ovšem vede dlouhá cesta, které předchází dobrá znalost a rozvoj technologického prostředí,“ uvedl ministr Metnar.

Jeho slova podpořil i náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Aleš Opata. „Future Forces Forum je jedna z příležitostí ukázat, jak na tom technologicky jsme a kam směřujeme. Je to i pro nás zpětná vazba, jak být v kontaktu s nejnovějším vývojem a s aktuálními trendy. Jsem rád, že vyjma řady expozic je součástí i spousta seminářů s bezpečnostní problematikou. Já jsem za armádu velice rád, že se tohoto veletrhu účastníme,“ uvedl generál.

Vnitřní i venkovní expozice

Stánek Ministerstva obrany České republiky připomínal zejména stoleté výročí. Pro zájemce zde byla připravena řada publikací o rezortu, ale i o doprovodných aktivitách.

Armádní část se prezentovala v oblasti zdravotnictví např. vozidlem biologického průzkumu, polní laboratoří nebo zdravotnickým kolovým obrněným transportérem Pandur II. Součástí armádní prezentace byl také nejnovější vůz Tatra-815 v konfiguraci dílenského vozidla. Dále tu vojáci představili i řadu odminovací techniky, včetně průzkumných a pyrotechnických robotů.

Ve spojení s celou škálou státních podniků, mimo jiné LOM Praha, s.p., byla k vidění i ukázka letecké techniky v podobě modernizovaného vrtulníku Mi-171š a dále technika, výstroj i výzbroj průzkumných a speciálních jednotek nebo speciální technika pro předsunuté letecké návodčí. Další podnik VOP CZ prezentoval například exponáty z oblasti ochrany osob a kritické infrastruktury, systémy KERBEROS a ORTHOS v čele s robotickým systémem UGV TAROS V2.

Mezi 150 vystavovateli z 26 zemí světa se představil také Vojenský technický ústav, s. p., kde se mohli návštěvníci seznámit se širokou platformou unikátního zkušebnictví nebo s činností specializovaného pracoviště, zaměřeného na tribologickou diagnostiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…