Ministr Mládek: Vůči OKD není nutné prosazovat vymáhání pohledávky, která ještě nevznikla

01.09.2016 17:52

Ministerstvo průmyslu a obchodu nebude rozporovat podmíněnou pohledávku státu vůči OKD, případné budoucí náklady státu chce řešit přednostní pohledávkou za podstatou.

Ministr Mládek: Vůči OKD není nutné prosazovat vymáhání pohledávky, která ještě nevznikla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministerstvo průmyslu a obchodu nemá v úmyslu se dále domáhat uznání své přihlášené pohledávky vůči OKD žalobou u insolvenčního soudu.

Pozice státu ohledně možných pohledávek spojených s likvidací dolů může být řešena v rámci reorganizace OKD. Vláda se bude zabývat návrhem postupného útlumu těžby na začátku příštího roku. Z tohoto důvodu není v současné době nutné prosazovat vymáhání pohledávky, která dosud ještě nevznikla.

"Podmíněnou pohledávku ve výši 1,888 miliard korun jsme z důvodů předběžné opatrnosti přihlásili v rámci probíhajícího insolvenčního řízení v těžební společnosti OKD. Výše pohledávky odpovídala odhadovým nákladům státu, ke kterým mohlo dojít v případě, že společnost nebude mít dostatek finančních prostředků na likvidaci dolů a zajištění bezpečnosti osob a majetku," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„V případě, že se tak stane, bude stát uplatňovat náklady na tyto účely formou přednostní pohledávky ´za podstatou´“, dodal Jan Mládek.

Pozice státu tak v žádném případě nebude v důsledku nedomáhání se této podmíněné pohledávky oslabena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.