Ministr Petříček: Vázaný peněžní dar pomohl v protetických laboratořích v Sýrii

02.07.2020 8:39

Moderní rozvojový nástroj vázaných peněžních darů úspěšně spuštěn na projektu vybavení protetické laboratoře v Sýrii.

Ministr Petříček: Vázaný peněžní dar pomohl v protetických laboratořích v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Velvyslanectví ČR v Damašku ukončilo v květnu 2020 projekt rozvojové asistence se syrskou charitativní asociací Khotwa. Jedná se o pilotní projekt, který byl této syrské asociaci poskytnut v rámci vázaného peněžního daru na vybavení protetické laboratoře. Asociace Khotwa pomáhá syrským obětem válečného konfliktu vyrovnat se s následky vážných zranění a přijmout novou životní situaci. Khotwa poskytuje handicapovaným a zejména dětským pacientům protetické pomůcky a rehabilitační programy, na které by jinak handicapovaní pacienti nemohli dosáhnout. Dodavatelem zařízení a nástrojů byla česká společnost PD Clean s.r.o.

Zapojení českého podnikatelského subjektu do humanitárních a rozvojových projektů v Sýrii umožnila implementace zcela nového nástroje Ministerstva zahraničních věcí ČR, který propojuje humanitární a rozvojové potřeby - jedná se o vázaný peněžní dar poskytovaný syrskému příjemci na realizaci konkrétní pomoci formou dodávky z České republiky.

„MZV připravilo moderní nástroj pro intervence na rozhraní humanitární pomoci a rozvojové spolupráce, který umožňuje flexibilně a rychle reagovat na potřeby i v těch nejsložitějších situacích, a zároveň nabízet produkty, technologie či služby od českého výrobce nebo dodavatele,“ upřesnil ministr Petříček.

Česká republika přispěla na zařízení, materiál a přístroje bezmála pěti miliony Kč. Tato podpora se uskutečnila v rámci vládního programu „Poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016-2019“. Realizace těchto vázáných darů umožňuje českým podnikatelům zmapovat exportní příležitost na složitém, přesto ale potenciálně velmi zajímavém syrském trhu a snadněji navázat obchodní vztahy se syrskými partnery. Čeští exportéři se tak ve svých dalších obchodních a podnikatelských aktivitách mohou opřít o již získanou kladnou referenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…