Ministr Síkela: Dvoutřetinové snížení dodávek plynu z Ruska do konce roku 2022 není dosažitelné

18.05.2022 14:33

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 – Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Evropské radě, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů REPowerEU: společná evropská akce pro cenově dostupnější, bezpečnější a udržitelnější energii

Ministr Síkela: Dvoutřetinové snížení dodávek plynu z Ruska do konce roku 2022 není dosažitelné
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Dobrý den, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Dovolte mi, abych uvedl pozici České republiky ke sdělení REPowerEU: společná evropská akce pro cenově dostupnější, bezpečnější a udržitelnější energii, které vyšlo 3. března 2022. Dokument navazuje na sdělení k vysokým cenám energií z října 2021, takzvaný Toolbox, a zároveň reaguje na aktuální geopolitickou situaci, kdy jedním z jeho cílů je ukázat cestu k ukončení závislosti Evropské unie na dovozech fosilních paliv z Ruska před rokem 2030. Takže cíl by měl být splněn primárně a především rozvojem obnovitelných zdrojů energie, snižováním spotřeby, diverzifikací dovozu zemního plynu a dekarbonizací průmyslu. Pravděpodobně dnes by měla Evropská komise vydat podrobnější takzvaný REPowerEU plán, což bude balíček legislativních i nelegislativních návrhů, které pomohou splnit vytyčený cíl. Já jsem v této souvislosti ještě včera telefonoval s paní komisařkou Kadri Simson, která má energetiku na starosti.

Dalším významným opatřením, které Komise ve sdělení z března avizuje, je zavedení povinnosti členských států zabezpečit strategické zásoby zemního plynu v zásobnících na území EU na úrovni alespoň 80 % jejich kapacity na začátku topné sezony k 1. listopadu každého roku. Komise dále poskytuje členským státům vodítka pro aplikaci pravidel státní podpory a dalších opatření za účelem zmírnění dopadů vysokých cen energií na zákazníky a zranitelné společnosti.

ČR v obecné rovině toto sdělení Komise vítá a podporuje společnou koordinovanou evropskou iniciativu pro zajištění cenově dostupnější, bezpečnější a udržitelnější energie. ČR vnímá potřebu snížení poptávky především po zemním plynu, zvyšování diverzifikace a postupného ukončení závislosti na fosilních palivech.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35903 lidí

V případě zbavení se závislosti na ruských fosilních palivech ČR upozorňuje na vysoké ambice. Dvoutřetinové snížení dodávek plynu z Ruska do konce roku 2022 není v případě ČR dosažitelné. Je reálné postupně závislost na dodávkách ruského plynu snižovat, v závislosti na několika různých faktorech, kterými jsou diverzifikace dodávek, dekarbonizace některých hospodářských sektorů, energetická účinnost, rozvoj obnovitelných zdrojů a také nových jaderných zdrojů.

ČR podporuje další diverzi dodávek zemního plynu, poukazuje na důležitost spolehlivé a dobře propojené plynárenské infrastruktury s dostatečnou kapacitou napříč celou EU. V současné situaci by ukončení dodávek plynu z Ruské federace zasáhlo členské státy velmi asymetricky. Pokud se týká rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů energie, ČR upozorňuje na aktuální nedostatečné kapacity instalačních společností a certifikovaných autorizovaných specialistů pro instalace obnovitelných zdrojů, což může být překážkou pro jejich rychlejší instalaci.

Řešení tohoto problému by Komise měla navrhnout právě ještě tento týden.

To je z mé strany všechno k senátnímu tisku K 167/13. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…