Ministr Vojtěch: Není to spor o nutnost transformace dětských domovů, spíš je otázkou, co bude dál

28.07.2021 16:17

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 28. července 2021 k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí

Ministr Vojtěch: Není to spor o nutnost transformace dětských domovů, spíš je otázkou, co bude dál
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Dovolte jenom, abych se velmi stručně vyjádřil k projednávanému návrhu zákona, kdy Ministerstvo zdravotnictví souhlasí s tím původním zněním Ministerstva práce a sociálních věcí, ovšem navazuji na předchozí debatu. Nemůžeme souhlasit s pozměňovacími návrhy paní poslankyně Richterové a pana poslance Čižinského. Není to spor o nutnost transformace dětských domovů pro děti do tří let věku, tady myslím si, že jsme ve shodě. Spíš je otázka, co bude ten další krok. A tady, z mého pohledu, přesto, že souhlasím se vším, co řekla i paní profesorka Válková ohledně té výtky, která směřovala vůči České republice ze strany Evropského výboru pro sociální práva a podobně, tak v zásadě ty pozměňovací návrhy neříkají, co se bude dít poté, co tyto ústavy budou bez náhrady zrušeny.

Myslíme si, že to je skutečně poměrně výrazné riziko, a právě proto v jiném sněmovním tisku 944 jsme se shodli s Ministerstvem práce a sociálních věcí, s Ministerstvem spravedlnosti na komplexním pozměňovacím návrhu. Je to změna zákona o zdravotních službách, kterou původně předložil pan poslanec Juchelka a další kolegové, která nastavuje řešení poté, co zrušíme dětské domovy pro děti do tří let, a vytváří nového specializovaného poskytovatele zdravotních služeb pro nezletilé pacienty se závažnou chronickou nemocí nebo jiným zdravotním postižením. A to si myslíme, že je lepší varianta než zrušit a neřešit, co bude poté. Považujeme to skutečně za výrazné riziko, a proto nemohu podpořit za mě osobně, respektive za Ministerstvo zdravotnictví, pozměňovací návrhy paní poslankyně Richterové a pana poslance Čižinského. Naopak doufám, že dojde k projednání toho návrhu, který jsme společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí, s Ministerstvem spravedlnosti a s dalšími připravili a který skutečně má nějaké řešení, co bude poté, až se tyto ústavy zruší.

Děkuji.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…