Ministryně Dostálová: Zákon není bezzubý, jsou tam samozřejmě i pokuty

16.04.2020 19:33

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 4. 2020 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, ve znění pozdějších předpisů

Ministryně Dostálová: Zákon není bezzubý, jsou tam samozřejmě i pokuty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová

Děkuji moc za slovo. Opět moc děkuji za tu debatu. Je ale potřeba to dostat do toho, co nás k tomu vedlo, a tady naprosto podtrhuji slova, že je to vykročení, protože my jsme byli pořád pod tlakem toho, že ani neumíme vymáhat právo v ČR, protože prostě nevíme po kom. Nemáme vůbec žádné informace o ubytovatelích, proto jsme souhlasili s tím, že toto je první krok. Nešli jsme dál, protože samozřejmě vnímáme přesně to, co tu říkal pan senátor Drahoš, že požadavky obcí jdou dále, tzn. jaké zmocnění pro města, aby se snížil počet dnů na ubytování. Ale na tom není politická shoda, to jsme si netroufli sem vůbec dát. Pro nás je teď zcela zásadní mít informace o ubytovatelích. A říkám to proto, že zákon o cizinecké policii hovoří o tom, že všichni ubytovatelé v ČR a tudíž teď i nově přes digitální platformu mají povinnost vést si knihy o hostech, tzn. pokud si hygiena vyžádá informace o hostovi, tak se k nim dostane. A dále může trasovat i další osoby, které se mohly potenciálně dostat do problémů.

To, co říká pan senátor Horník, takto to není, zákon není bezzubý, jsou tam samozřejmě i pokuty. Na druhou stranu digitální platformy není klasická forma podnikatele na úrovni ČR, to je obrovský problém, to jsou zprostředkovatelé. Tzn. zprostředkovávají pro někoho, ale ten nemá charakter podnikatele, ten pronajímá svůj byt k těmto účelům, ale my o ubytovatelích nemáme informace. Takže já toto samozřejmě vnímám.

Určitě budeme pracovat s městy a zejména s Prahou, s Brnem, s Krumlovem na dalších věcech, jak jste o tom tady hovořili. Ale toto je skutečně ten první startovací, abychom vůbec ta data měli. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…