Ministryně Maláčová: Sociální demokracie zvládá plnit sliby i v zuřícím tornádu

30.12.2019 14:38

Bilance uplynulého roku na facebookovém profilu.

Ministryně Maláčová: Sociální demokracie zvládá plnit sliby i v zuřícím tornádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Konec roku 2019 se blíží! Jaký byl? A co všechno přesouváme do kolonky “splněno”? Připravila jsem pro vás menší přehled. A upřímně? Mám obrovskou radost z toho, co všechno se podařilo!

Zvýšení rodičovského příspěvku
Rodičák mi “pomohl” k nejedné vrásce na čele. Slíbila jsem vám ale, že navýšení od 1.1.2020 bude a slib taky dodržela! Celkově se rodičovský příspěvek zvýší o 80 000 Kč na 300 000 Kč, u vícerčat na 450 000 Kč. Vím, že už to někdy bylo únavné, ale já děkuji všem, kteří mi věřili a drželi palce. Vyplatilo se to!

Rekordní zvýšení minimální mzdy
Ti, co dělají všechno správně, se nemohou bát, že nepoplatí účty. Za tím si stojím. Od 1.1. 2020 tedy dojde k historicky NEJVĚTŠÍMU navýšení minimální mzdy na 14 600 Kč! Vidím to jako velký úspěch a chci, aby minimální mzda v příštích letech protnula hranici 20 000 Kč.

Navýšení důchodů
Celý život pracovali, vychovávali děti a starali se o své blízké. Za to si předplatili důchod, který musí být důstojný! Je tedy jenom správně, že už jsme podruhé za sebou navýšili důchody o 900 Kč. Během dvou let tedy penze vzrostou v průměru celkem o 1 800 Kč. A teď nás čeká důchodová reforma!

Znovuproplácení prvních 3 dnů nemoci
Známe to všichni. Smrkáte, kýcháte... ale vyležet se nemůžete, protože práce čeká. K tomu “cestou” nakazíte dva kolegy, jelikož si nemůžete dovolit být doma. Tomu je ale díky sociální demokracii konec! Od 1. července je proplácení prvních tří dnů zase obnoveno a nikdo tak nemusí s teplotami trpět v práci.

Vyšší platy ve veřejné správě
Platy zaměstnanců ve veřejné sféře vzrostou plošně o 1 500 Kč! Ještě víc si polepší ti nejhůře placení. Rušíme totiž 1. platovou tabulku a zaměstnance z ní přesuneme do 2. tabulky za lepším platem! Tak třeba kuchařky, vrátní, někteří pracovníci v kultuře a příspěvkových organizacích...Ti všichni budou mít od ledna zase o něco důstojnější plat.

Navýšený příspěvek na péči
O 4 000 Kč pro osoby ve III. stupni závislosti a o 6 000 Kč pro osoby ve IV. stupni závislosti...o tolik se zvedl příspěvek na péči těm, kteří nevyužívají pobytové sociální služby. Všichni víme, že pečující si zaslouží svatozář. Vyšším příspěvkem je aspoň trochu oceníme a věřím, že jim i ulehčíme život.

Zavedení eNeschopenky
“Digitálnímu Česku” jdeme naproti. Zavázali jsme se, že zavedeme funkční eNeschopenku. A je to tu! A to ještě o rok dříve, než plánovala první vláda Andreje Babiše. Elektronická neschopenka usnadní život zaměstnavatelům, lékařům i pacientům. Naostro to rozjíždíme od 1. 1. 2020.

Přestože někdy je to docela divočina, je vidět, že sociální demokracie zvládá plnit sliby i v zuřícím tornádu! A já vám moc děkuji, že stojíte při nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …