Ministryně Schillerová: Menstruační chudoba trápí přibližně 70 tisíc žen

25.05.2021 8:36

Strategické zásoby státu se rozšíří o vložky. Ty zároveň pomohou nejchudším.

Ministryně Schillerová: Menstruační chudoba trápí přibližně 70 tisíc žen
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Pomoc sociálně slabým a lepší připravenost na krize. Ministerstvo financí v pondělí navrhlo vládě, aby stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) zařadil mezi komodity, které jsou udržovány ve skladech pro případ živelných, válečných či jiných katastrof a krizí, nově také dámské menstruační potřeby. SSHR má postupně do konce roku 2023 pořídit 10 milionu kusů menstruačních vložek. Právě takové množství by v případě mimořádného krizového stavu pokrylo až pětidenní absolutní výpadek této komodity. Zároveň ministryně financí Alena Schillerová navrhuje, aby dva miliony vložek, které SSHR bude každoročně obměňovat, zamířily v plném rozsahu vždy bezplatně do potravinových bank, které je budou distribuovat sociálně nejpotřebnějším ženám.

„Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70 tisíc žen. Po vzoru nejvyspělejších západních zemí jsme se rozhodli s ní skoncovat. A jsem ráda, že jsme našli model, který zároveň posílí odolnost naší země pro případ nenadálých krizí a surovinových výpadků,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

„V případě mimořádné události budeme mít další zásoby, které můžeme poskytnout potřebným lidem v rámci humanitární pomoci. A současně je velmi efektivně vyřešená obměna těchto zásob,“ doplňuje předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

O distribuci hygienických prostředků je momentálně jednáno s Českou federací potravinových bank, která disponuje celorepublikovou sítí a má vybudovaný efektivní distribuční systém navázaný na další charitativní a dobročinné organizace, prostřednictvím kterých se hygienické potřeby dostanou ke klientkám sociálních služeb, zejména samoživitelkám, postiženým, ženám bez domova a v nouzi.

Navrhovaný postup řešení menstruační chudoby navazuje na současný trend patrný v řadě vyspělých zemí (např. Nový Zéland, Irsko, Velká Británie). Například ve Skotsku jsou vzdělávací instituce povinny bezplatně zajistit výběr menstruačních pomůcek mimo období prázdnin.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Obdobně má skotská vláda pravomoc zajistit, aby byly tyto produkty zdarma poskytovány ve veřejných budovách a to včetně povinnosti informovat veřejnost o možnosti získání těchto pomůcek. Jiným příkladem je Nový Zéland, kdy vláda dodává předmětné pomůcky do škol těm studentkám, které si jejich nákup z finančních důvodů nemohou dovolit.

Vzhledem k neodkladné potřebě řešení následků menstruační chudoby již v letošním roce se navrhuje ve veřejném zájmu poskytnout 2 000 000 ks jednorázových menstruačních vložek z nově vytvořených zásob potravinovým bankám tak, aby se k sociálně potřebným ženám začaly dostávat co nejdříve.

Celková cena nově pořizovaných zásob bude známa na základě výsledku výběrového řízení. Odhadovaný náklad nepřekročí 24 000 000 Kč. Jedná se zároveň o řešení, které oproti alternativě ve formě snížení DPH s rozpočtovým dopadem až 300 mil. Kč představuje také významnou úsporu pro veřejné rozpočty. „Děkuji Správě státních hmotných rezerv a České federaci potravinových bank za ochotu hledat a najít to nejoptimálnější řešení, které posílí pozici české společnosti mezi nejvyspělejšími na světě,“ uzavírá Alena Schillerová.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.