Ministryně Šlechtová řešila na summitu v Paříži postavení měst

10.12.2015 10:11

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vystoupila v Paříži v rámci mezinárodní konference „COP 21“ na panelové diskuzi o změnách klimatu a řešení pro města. Na konferenci své názory prezentují ministři členských států OSN. Karla Šlechtová také jednala s výkonným tajemníkem Evropské hospodářské komise OSN Christianem Friis Bachem. Tématem byla mimo jiné blížící se pražská konference Evropský Habitat.

Ministryně Šlechtová řešila na summitu v Paříži postavení měst
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Nová městská agenda musí brát v potaz všechny aspekty vztahující se k udržitelnému rozvoji měst, což je také faktor změny klimatu. Jednotlivé vlády i místní samosprávy by měly svými rozhodnutími k tomuto udržitelnému rozvoji měst s ohledem na snížení vlivu na změnu klimatu přispívat. Využít se přitom dají i moderní technologie a inovace. Je důležité zaměřit se nejen na dopravu, ale také na úpravy existujících budov. Konkrétně snížit jejich energetickou náročnost. Zde je velký potenciál pro mezinárodní spolupráci, např. v technickém poradenství, díky kterému by se překryly rozdíly mezi jednotlivými zeměmi,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Problém s úpravami směřujícími k menšímu vlivu na změny klimatu mají zejména země s rozvíjející se ekonomikou, kde nejsou takové možnosti financování. Je však důležité se nevzdávat a využít všech dostupných finančních nástrojů.

Pro lepší vzájemné porozumění a spolupráci je také nezbytné používat v oblasti bydlení a rozvoje měst stejnou metodologii, definice a standardy. Příkladem může být potřeba takových statistických výstupů, které mohou být vzájemně porovnatelné a tedy využitelné.

V rámci právě probíhajícího 21. zasedání konference smluvních stran - „COP 21“, která je nejvyšším rozhodovacím orgánem Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, se v Paříži koná celá řada vedlejších mítingů a událostí. Uskutečnila se tak i panelová diskuze o změnách klimatu a řešení pro města. Celosvětovým fórem pro hledání cest k plnění závazků přijatých během „COP 21“ bude také konference „Evropský Habitat“ v Praze.

Tato prestižní mezinárodní akce, kterou spolu s OSN organizuje Ministerstvo pro místní rozvoj, bude řešit otázky týkající se bydlení v životaschopných městech. Evropský Habitat se uskuteční ve dnech 16. až 18. března 2016 v Praze. Půjde o regionální konferenci OSN v rámci Evropské hospodářské komise OSN (EHK OSN). Oficiálním výstupem konference „Evropský Habitat“ bude dokument „Pražská deklarace“.

"O konferenci Evropský Habitat, kterou připravujeme na březen příštího roku, je již nyní enormní zájem. Počítáme s účastí tisíců delegátů z 56 zemí severní polokoule,“ doplnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Poznámka: EHK OSN je jednou z pěti regionálních komisí OSN a vznikla rozhodnutím Ekonomické a sociální rady OSN v roce 1947. Jejím hlavním úkolem je podporovat ekonomickou integraci v regionu EHK. Sdružuje celkem 56 evropských, středoasijských a severoamerických států a také Izrael. Tedy státy celé severní polokoule.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…