Munzar (ODS): Chcete, aby úředníci mohli sledovat občany přes mobily?

02.02.2021 12:45

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu návrhu přístupu ÚOHS k soukromým údajům z mobilních telefonů

Munzar (ODS): Chcete, aby úředníci mohli sledovat občany přes mobily?
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by už brzy mohl zjistit, kudy lidé chodí, s kým si volají, nebo komu píší. A to v případě podezření na přestupek proti zákonu o ochraně hospodářské soutěže. Po nápadu ministerstva zdravotnictví získat pro hygienické stanice údaje o tom, kde se pohybujeme a s kým se stýkáme, se jedná o další pokus vlády, jak nepřiměřeně zasahovat do našeho základního práva na soukromí.

Vláda chce dát úředníkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže možnost získat data z mobilních telefonů podnikatelů i jejich zaměstnanců, tzv. provozní a lokalizační údaje. Navrhuje to v rámci novely zákona o elektronických komunikacích, kterou poslala do Sněmovny ke schválení. Přitom přístup k těmto soukromým údajům je omezen zejména na orgány činné v trestním řízení, například Policie.

Rozšířením této pravomoci na úřady se můžeme dostat do nebezpečné spirály. Začne to úředním nahlížením do našich telefonů a skončí společností Velkého bratra. Vládu to evidentně moc netrápí, ale mě ano, je to nepřijatelné. Ve skutečné demokracii je právo na nedotknutelné soukromí jednou z nejvyšších hodnot, kterou budeme bránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…