Navrátil (KDU-ČSL): Nejmenší děti do ústavu nepatří. Kraj proto intenzivně podporuje pěstounství

24.06.2021 9:15

Moravskoslezský kraj spolupracuje na analýze pěstounské péče na přechodnou dobu. Analýza má ukázat hlavní potřeby pěstounů i motivaci, která je k pěstounství přivedla.

Navrátil (KDU-ČSL): Nejmenší děti do ústavu nepatří. Kraj proto intenzivně podporuje pěstounství
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Podpora pěstounství je jednou z cest, kterou se Moravskoslezský kraj snaží snížit počet dětí, které vyrůstají v domovech pro děti. Česká republika je poslední zemí ve Střední Evropě, která nemá uzákoněnou hranici pro svěřování dětí do ústavní péče. Podle zástupců vedení kraje je změna na čase.

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

„Umísťování nejmenších dětí do ústavů považuji za velmi nešťastné! Byl bych moc rád, kdyby poslanecká sněmovna přijala již tolik potřebný zákon, vždyť zkušenosti z ostatních zemí Evropy ukazují, že nastavení věkové hranice pro ústavní péči možné je, a že je pro vývoj dětí důležité. Moravskoslezský kraj proto významně podporuje náhradní rodinnou péči, díky ní mohou děti vyrůstat v přirozeném prostředí, cítí podporu, lásku a vstřebávají správné modely chování v rodinných vztazích. Je to důležité nejen pro jejich zdravý vývoj, ale také pro jejich sebevědomí a schopnost navázat vztahy v dospělosti,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil s tím, že právě pro pěstouny na přechodnou dobu jsou určené víkendové pobyty v Jeseníkách. Jsou součástí krajské kampaně Dejme dětem rodinu. 

Moravskoslezský kraj přispěl 700 tisíc korun na dva červnové a jeden zářijový víkend v Jeseníkách. Kromě poděkování všem pěstounům na přechodnou dobu mají tyto víkendy za cíl vytvořit kvalitativní analýzu. „Chceme zjistit, co pěstouni pro svou činnost potřebují, jakou podporu by uvítali, ale také, co je motivovalo k tomu, aby se přechodně starali o děti, které čekají na svou náhradní rodinu. Tuto analýzu finančně podpořila Nadace J&T, která se deinstitucionalizací péče o děti dlouhodobě zabývá a já nadaci tímto děkuji. Naším společným cílem je transformace ústavní péče tak, aby co nejvíce dětí vyrůstalo v bezpečném prostředí rodiny,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil. 

V Moravskoslezském kraji aktuálně působí 120 pěstounských rodin na přechodnou dobu. Prvního z víkendových pobytů v Jeseníkách, který se uskutečnil 18.-20. června, se zúčastnilo 27 pěstounských rodin včetně dětí. Sdíleli své zkušenosti, podíleli se na zmiňované analýze, ale také si užili zábavu a odpočinek. Další dva pobyty jsou naplánované na poslední červnový a první zářijový víkend. A zúčastnit by se ho mělo dalších 60 pěstounů na přechodnou dobu s dětmi. 

„Jsem za tento pobyt ráda, je to tady krásné. Sama bych si to nemohla dovolit a beru to jako dar,“ okomentovala víkendový pobyt pěstounka na přechodnou dobu Renata Pechová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…