Nedbálek (ČS): Spravedlnost dle Krajského soudu v Brně nebo korupce dle logiky věcí

07.04.2014 4:31

Konkurzní soudy ve spolupráci se správci konkurzních podstat a insolventními správci mohou svým konáním způsobovat třetím osobám stamilionové škody, aniž by za takové jednání nesli jakoukoliv odpovědnost. Vzniká tak skupina nepostižitelných lidí bez osobní odpovědnosti za své jednání.

Nedbálek (ČS): Spravedlnost dle Krajského soudu v Brně nebo korupce dle logiky věcí
Foto: Česká suverenita
Popisek: JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD.

Příkladem může být jednání konkurzního soudu a konkurzní správkyně ve věci konkurzu na společnost BEATO - KOVEX s.r.o.

Tato společnost prodala firmě KOVEX-kovárna s.r.o., část podniku – odštěpný závod KOVEX –  za cenu 8 225 000,- CHF a 10 000 000,- Kč (celkem cca 185 000 000,- Kč). Kupní cena byla uhrazena v plné výši přímo na účet prodávající u IPB a.s.

Následně byl na prodávajícího prohlášen konkurz. Správkyně konkurzní podstaty prodávajícího v rámci konkurzu prohlásila účelově Smlouvu o prodeji části podniku za neplatnou z důvodu údajného rozporu s dobrými mravy a z důvodu nízké prodejní ceny podniku. Takový postup správkyni konkurzní podstaty schválil Krajský soud v Brně rozhodnutím sp.zn. 55 Cm 370/2002.

Při následném prodeji podniku KOVEX správkyní došlo ke zpeněžení majetku společnosti za celkovou cenu cca 18 mil. Kč, to znamená ani ne za 10 % jeho původní prodejní ceny.

Tvrzení konkurzní správkyně, že původní kupní cena byla nízká je naprosto nepravdivé a účelové. Správkyně konkurzní podstaty si tak ponechala ve své dispozici jak část podniku KOVEX, tak i již zaplacenou kupní cenu za tento majetek.

Nevíme, zda se jednalo o korupci, ale z výše uvedeného je zřejmé, že jednání správkyně konkurzní podstaty a Krajského soudu v Brně odporuje dobrým mravům více, než jednání uskutečněné dle Smlouvy ze dne 20. 11 1997 o prodeji části podniku.

Toto jednání není na Krajském soudě v Brně žádnou výjimkou. Stále stejní lidé působí škody nejen konkurzním dlužníkům, ale také jejich věřitelům bez žádného náznaku osobní odpovědnosti.

To jsou excesy Krajského soudu v Brně a nikdo se nad tím nepozastavil. A co vy na to, občané? Myslíte, že tak funguje spravedlnost?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Nedbálek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…