Niedermayer (TOP 09): Epidemie a peníze

26.03.2020 21:32

Komentář na facebookovém profilu k jednání Evropského parlamentu o výdajích, spojených s epidemií koronaviru

Niedermayer (TOP 09): Epidemie a peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Právě skončilo první kolo dálkového hlasování plenárky Evropského parlamentu. Až dnes večer skončí poslední kolo, bude to (jak pevně věřím) znamenat několik desítek miliard euro pro unijní země na výdaje spojené s epidemií.

Evropský rozpočet je z vůle členských zemí malý, Unie se nesmí zadlužovat, proto jdeme cestou přesměrování peněz z kohezní politiky. Jde jak o peníze "aktuální" (nevyčerpané), což pro nás dělá zhruba 27 miliard korun, tak peníze plánované do konce tohoto finančního období (celkem by pro ČR mělo jít o víc než 100 miliard). Slabina toho plánu je, že nepomáhá zemím, které jsou bohatší, ale epidemií silně zasažené.

Další finanční podpora přijde přes zvýhodněné úvěry EIB. Ta samozřejmě, jako banka peníze půjčuje, ale výsledkem jsou levnější úvěry pro firmy.

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí

Kromě toho je (dle mého názoru správně) ve hře velký finanční balík na podporu zemí eurozóny. Jde o to, aby se některé země při financování nutných opatření nedostaly pod stres. Uvažuje se buďto o vytvoření "fondu" financovaného společnými dluhopisy členů eurozóny (se společným ručením), nebo o využití zdrojů v mechanismu ESM, který vznikl po minulé krizi. V něm je teoreticky k dispozici více než 400 miliard euro, což je dost těžko představitelná částka 11 000 000 000 000 korun. Mimochodem, u nás je považováno řadou politiků za klad, že v tomto mechanismu nejsme. Nemyslel jsem si to a nemyslím si to.

Je třeba se dostat do situace, kdy nebude problém zajistit peníze, a budeme se moci soustředit na to, jaká smysluplná opatření z nich financovat, aby naše společnosti a ekonomiky prošly krizí s co nejnižšími škodami. A toho lze dosáhnout jen tehdy, když naše politiky budou aspoň trochu koordinované.

Kromě toho, na úrovni EU se toho děje více, "nefinančního".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).