Niedermayer (TOP 09): Evropa potřebuje silnější, jasnější a jednotný hlas ve světě

07.10.2022 21:01 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke třem zásadním problémům dneška dle europoslance Niedermayera.

Niedermayer (TOP 09): Evropa potřebuje silnější, jasnější a jednotný hlas ve světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Par poznatků z jednání s experty na zahraniční politiku:

1. Čína – „Další trable.“

Na sjezdu tamních komunistů lze čekat diskusi o tom, zda si Čína nemůže dovolit přesměrovat svůj růstový model z exportu na domácí poptávku. Ruku v ruce s tím by mohlo dojít k úvahám (ne-li konání), o využití závislosti světa na některých tamních produktech a hlavně surovinách.

Tlak části evropského byznysu nás vehnal nejen do závislosti na ruském plynu, ale též do velmi nevyrovnaného obchodního vztahu s Čínou. Nevím, zda je minuta před dvanáctou nebo pět minut po, ale je třeba rychle konat.

2. Evropa a Afrika – „Mnoho možností, ale...“

Afrika je nejen blízko, ale nabízí kromě trablů i spoustu možností, a to třeba právě v energetice. Evropané si svým způsobem právem stěžují, že výměnou za velkorysou ekonomickou pomoc "dostali" od Afriky velmi chabou podporu např. v dnešním konfliktu s Ruskem. Není od věci slyšet i hlas "druhé strany“. Ten upozorňuje, že naše „rádoby“ principiální a hodnotová politika na tomto kontinentu občas dost "uklouzne". Po větší podpoře z Afriky jako protiváze naší ekonomické pomoci bychom měli zajisté volat. Ale fungovat to může jen tehdy, pokud budou naše postoje a hodnoty "platit" a i my budeme i pro Afriku předvídatelný, stabilní partner. 

3. Evergreen – „Jednotný evropský hlas ve světě“

Evropa potřebuje silnější, jasnější a jednotný hlas ve světě. Ten získáme jen tehdy, pokud se naše vztahy budou odvíjet od společných pravidel a jejich dodržování. Je v našem zájmu takový systém podporovat. A aby Evropa měla opravdu jasný a silný hlas, nesmí mít unijní "ministr zahraničí" menší váhu a kompetenci, než více než dvacítka ministrů členských zemí. Potřebujeme tedy, alespoň v části zahraniční politiky, přejít od jednomyslného, k většinovému rozhodování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…