Niedermayer (TOP 09): Každé euro je pro státní pokladny důležité

11.07.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k finalizaci zavedení globální dohody o minimální sazbě daně

Niedermayer (TOP 09): Každé euro je pro státní pokladny důležité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropská unie finalizuje zavedení globální dohody o minimální sazbě daně, kterou již dříve podpořilo 137 zemí v rámci OECD představující přes 90 % světového HDP. Efektivní zdanění s minimální výší 15 % má snížit daňové úniky, obcházení daní a nastavit limity daňové konkurence. Jde i o to zastavit trend, kdy se ve vyspělých ekonomikách od roku 2000 snížila průměrná sazba daně z příjmů společností o více než 10 procentních bodů, a státy tak přicházejí o velké daňové výnosy. Ty pak nahrazují pro ekonomiku škodlivějším daněním práce či neudržitelnými deficity.

Z této daňové reformy by tedy benefitovaly země s vyšším zdaněním společností, mezi které patří například i Česko, jehož nominální sazba daní z příjmů právnických osob je 19 %. V Evropské unii by tato změna přinesla podle odhadů 64 miliard EUR ročních daňových příjmů a hlavně ekonomicky efektivnější alokaci investic. Není třeba připomínat, že v popandemické době, a v době války na Ukrajině, je každé euro (hlavně je-li vyvolané nikoliv růstem daní, ale jejich efektivnějším výběrem) pro státní pokladny důležité.

V Radě EU je v záležitostech daňové politiky vyžadována jednomyslnost. Právo veta je silná zbraň a jeho využívání musí být vyváženo odpovědností. Bohužel, ze strany některých členských států je zneužíváno (připomínám našeho minulého premiéra). Je využíváno jako zbraň a jako vyjednávací prostředek k dosažení výhod, vynucování ústupků a prosazování jiných, s tématem nespojených, zájmů. Poté co v červnu odvolalo své veto po urovnání sporů s EK ohledně právního státu Polsko, začalo své veto uplatňovat Maďarsko.

Proto jsme v Evropském parlamentu přijali rezoluci, na jejímž vzniku jsem se podílel, a ve které znovu vyzýváme Radu, aby našla cestu ze slepé uličky a urychleně přijala směrnici ke zmiňované daňové reformě, a zajistila tak účinnost dohody do roku 2023, k čemuž se všechny země zavázaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…