Niedermayer (TOP 09): Policie bude mít sice krásná auta, ale nebude mít na benzín

23.10.2022 10:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k novým policejním vozům.

Niedermayer (TOP 09): Policie bude mít sice krásná auta, ale nebude mít na benzín
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Naše země je v nejvážnější rozpočtové situaci ve své historii. Policie ČR se přitom před pár dny pochlubila fotografií 40 nových vozů Škoda Superb s nejsilnějším dostupným motorem (280 koní), pohonem všech kol, automatickou převodovkou a adaptivním podvozkem. Dražší Superb Škoda neumí, na štěstí pro daňové poplatníky. Kdyby v Mladé Boleslavi nabízeli ještě pozlacené kliky, asi by na policejních vozech nechyběly. Naštěstí ale v nabídce chybí.

Auta mají sloužit ke stíhání řidičů na "dálnicích a hlavních tazích", kvůli čemuž zřejmě potřebují nejdražší a nejméně ekologický pohon. Auta stála 1,5 mil. Kč. jedno (předpokládám, že bez DPH).

Nedávno předtím se Policie dočkala (opět pro dálniční hlídky) prvních deseti BMW 540i xDrive (z celkových 70, na které má Policie rámcovou smlouvu ). Ty Škodovky trumfnou jak výkonem (přes 300 koní), tak i cenou. I zde policie potřebuje mimo jiné adaptivní podvozky či pohon 4x4.

Pokud by se všechny tyto dálniční stíhačky sešly na naší dálniční síti (dle internetu má délku zhruba 1300 km), tak by auta stála zhruba 12 km od sebe. To dělá rychlostí 200 km/h, kterou se zřejmě občas budou po dálnici prohánět, jinak by je přeci police nekupovala, necelé 4 minuty jízdy.

Neznám žádná data o tom, jak často naše policie honí prchající řidiče, ale moc rád bych tato data viděl. A také názor na to, jak bezpečný tento typ vymáhání práva je. Nebo, proč je lepší a bezpečnější honit řidiče za plného provozu dvoustovkou než prostě dálnici zablokovat. Fakt v tom těžko hledám smysl, zejména s ohledem na více než stovku velmi drahých (z hlediska nákupu a ještě víc provozu) aut.

Deficit našeho rozpočtu letos bude přes 350 miliard, v příštím roce snad o něco málo menší. Při dnešních úrocích každý takovýto deficit znamená skoro dvě desítky miliard plateb státu za úroky.

Pokud je v rozpočtu spoustu takových položek, měl by být deficit zásadně menší. Pokud ne, tím spíše je třeba šetřit, skoro na všem. Jinak bude mít Policie brzy sice krásná auta, ale nebude mít na benzín.

Toto fakt není odpovědná rozpočtová politika, která je dnes absolutní nezbytností. Budu rád, když mi někdo "logiku" tohoto vysvětlí, i když si upřímně řečeno nemyslím, že to jde. 

Zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…