Niedermayer (TOP 09): Skoro něco jako úspěch

05.09.2019 8:37

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům spolkových voleb v Německu

Niedermayer (TOP 09): Skoro něco jako úspěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Můj pohled na to, co říkají výsledky spolkových voleb v Německu, je "někde uprostřed".

Radovat se z výsledku, kdy standardní strany dosáhly poměrně těsného výsledku, nedává moc smysl. Ale stejně tak stojí zato ocenit jak výkon těchto stran, tak i do jisté míry chladnou hlavu části voličů, kteří v rozporu s nedávnými prognózami nepřinesli dostatek hlasů pro AfD.

Stále bohužel platí, že v dnešní době, která nedostatečně rozlišuje mezi pravdou a lží, plánem na skutečné změny a populistickým tlacháním míle vzdálené od reality, jsou nově příchozí populisté, kteří jsou bez historie (a tedy i "hříchů" - neb kdo nic nedělá, nic nepokazí) a bez programového ukotvení (mohou vždy slibovat, co jejich příznivci chtějí), v obrovské výhodě (pardon za poněkud delší větu.

Pokud tedy "zvládnou marketing" a jejich soupeři dělají chyby, mají cestu k (relativnímu úspěchu) otevřenou.

Přesto, vítězství CDU a SPD má docela velkou hodnotu. Děje se v době, kdy německá vládní politika po odchodu výrazné a dle mého soudu úspěšné kancléřky Merkelové "ztrácí drive", a to více než by liberály vynucená velká koalice vyžadovala.

Ochota Německa vzít na sebe hlavní část migrační krize, a to bez řádné přípravy a s logicky vzniklými chybami, stojí vládu u řady voličů "body" a po létech růstu nevypadá úplně skvěle ekonomika.

Navíc, země "východu" (resp. jejich občané) přes obrovskou finanční podporu z kapes "západních Němců" stejně jako u nás zapomínají na to, co se jim povedlo (a považují to za dané) a utápí se často v nespokojenosti (z níž populisté často nabízejí údajně cestu).

Takže, jakkoliv tento výsledek vůbec nemusí znamenat, že německou politiku nečekají složité časy, přesto také neznamená, že směřuje do bouřlivých vod (přinejmenším) nejistoty spojené s nástupem populistů k moci.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.