ODS: Obchvaty měst a obcí nesmí být pouze marketingovým tahákem, ale skutečnou prioritou

05.09.2019 11:39

Zastupitelský klub ODS navrhl a prosadil do programu jednání krajského zastupitelstva Středočeského kraje důležitý bod k urychlení výstavby obchvatů měst a obcí v kraji. Reagoval tak na vývoj kolem obchvatu Olbramovic, kdy Ministerstvo dopravy s řadou výtek zrušilo stavební povolení, které vydal Krajský úřad Středočeského kraje.

ODS: Obchvaty měst a obcí nesmí být pouze marketingovým tahákem, ale skutečnou prioritou
Foto: ODS
Popisek: ODS

„O obchvatech nestačí jen mluvit, je potřeba pro ně opravdu něco udělat. Chyby v rozhodnutí krajského úřadu naopak výstavbu jednoho z důležitých obchvatů odloží,“ říká Martin Kupka.

Máme zájem na tom, aby krajský úřad naplnil všechny správní lhůty a připravil co nejkvalitnější rozhodnutí. Krajští zastupitelé nemají ambici zasahovat do výkonu státní správy, ale je podle nich na místě sledovat dodržování zákonných lhůt a stejně tak kvalitu rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že obchvat Olbramovic není jediná z připravovaných staveb, navrhli občanští demokraté vytvoření bezplatné role zmocněnce pro urychlení výstavby obchvatů obcí a měst Středočeského kraje. Bez důsledného prosazování jednotlivých projektů se totiž dopravní stavby neúměrně prodlužují a jedním z příkladů je i výstavba obchvatu v Olbramovicích.

„Zúčastnil jsem se nedávno projednávání EIA pro spojnici D7 a D8. Přestože se jedná o jednu z klíčových investic Středočeského kraje, nikdo ze současné vládní koalice u projednávání nebyl. Pokládám to za zásadní chybu a opomenutí,“ říká Libor Lesák.

„Záleží nám na tom, aby kraj byl schopen pomáhat městům a obcím tam, kde sám investorem není, vyvíjel tlak na ŘSD a tam, kde je investorem, aby se důsledně věnoval přípravě staveb a nedopustil, že se klíčové dopravní stavby opakovaně odkládají o další léta,“ dodává Martin Kupka.

Bohužel vládnoucí koalice snahu ODS o urychlení a lepší koordinaci výstavby obchvatů měst a obcí podpořit odmítla a návrh neprošel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.