Oberreiter (SPO): Vše svědčí ve prospěch Miloše Zemana

24.01.2018 6:38

Stručné pro a proti prezidentských kandidátů M. Zemana a J. Drahoše. Převáží u voličů politické zkušenosti, důslednost a chytrost nad nezkušeností a politickou naivitou?

Oberreiter (SPO): Vše svědčí ve prospěch Miloše Zemana
Foto: David Springl Photography
Popisek: Jiří Oberreiter

Již jenom pár desítek hodin nás dělí od druhého kola přímé prezidentské volby. Do finále se celkem hladce a s velkým náskokem dostal současný prezident Miloš Zeman a jeden z jeho protikandidátů Jiří Drahoš.

Není třeba opakovat výsledky analýz či všemožné názory mediálního světa, který se snaží z plusů jednoho udělat minusy a z minusů druhého udělat plusy.

Je třeba si uvědomit, že doba je napjatá a že loď na rozbouřeném moři musí řídit zkušený kapitán i kormidelník. Ne všichni občané si možná uvědomují, o co se hraje a jak dalekosáhlé důsledky budou pro naší společnost mít rozhodnutí nejen prezidenta, ale i vlády a Parlamentu.

Prezident bude pro příští období hrát naprosto klíčovou roli a je tedy třeba volby brát s ohromnou vážností, jít volit a spolurozhodnout o tom, jak bude vypadat naše země v budoucnosti. Ve zkratce řečeno – buď volíme vlastní suverenitu, samostatnost a stanovování si vlastních pravidel pro žití, nebo se vzdáme velké části suverenity i samostatnosti a osud země necháme v rukou lidí, které náš osud nezajímá a pokládají nás za poddajný kus východu, který si stejně vládnout neumí.

Miloš Zeman je státník, který se pohybuje ve špičkových politických funkcích déle než čtvrt století a osvědčil se jak v době výstavby politické strany, tak v době nelehkého řízení vlády, jako předseda Poslanecké sněmovny a samozřejmě i v jeho pětiletém mimořádně úspěšném působení ve funkci prezidenta. Je celkem zbytečné zmiňovat jeho mimořádnou sečtělost, inteligenci a politické zkušenosti, které ho řadí k nejúspěšnějším státníkům v naší historii.

Při pohledu na prezidenta Miloše Zemana by určitě neměly být opomenuty další osobní vlastnosti, které pro většinu lidí v politice nejsou tak samozřejmé. Jeho odvaha a odhodlání hájit a vysvětlovat své názory jak mezi občany naší republiky, tak mezi našimi politiky a také mezi politiky na evropské i světové úrovni, je příkladná. Náš prezident je vlastencem tělem i duší a na všech fórech obhajuje naše národní zájmy. Miluje českou literaturu, český humor, ironii, bonmoty, českou krajinu, český jazyk, česká jídla i český lid.

Jeho pracovitost a pracovní nasazení je k neuvěření, zejména když absolvuje daleké pracovní cesty do zahraničí a po nich se ihned vrhá na cesty po našich krajích a stíhá i všechny další pracovní povinnosti. Vysoká politika ho baví a v rámci daných pravidel do ní vkládá prvky hodné šachového či politického velmistra.

Při výčtu jeho kladů nesmí být opomenuta ani jeho skromnost a téměř imunní vztah k penězům a majetku. Jako jediný z politiků věnuje třetinu svého platu na Fond ohrožených dětí Klokánek, což je bezpříkladná ukázkovost soucitu s dětmi.  Je také jedním z mála politiků, kteří nemusí mít obavy ze zákona o prokázání původu peněz a majetku.

Prezident Miloš Zeman vykonává svou prezidentskou funkci efektivně a vysoce nad rámec povinností. Aktivně se vyjadřuje k problematice naší i světové politiky, ekonomiky, ke státnímu rozpočtu, otázkám sociálním, migračním atd. Jeho velkým přínosem je ekonomická diplomacie, díky které otevírá možnosti našeho exportu do zemí s obrovským absorbčním potenciálem pro naše výrobky, a to ať je to Ruská federace, USA, Velká Británie, Čína, Kazachstán, Řecko atd. Je mu zřejmá celá multiplikační návaznost od exportu přes výrobu až po zaměstnanost a státní rozpočet a až po růst spokojenosti obyvatel. Zahraniční importéry nerozlišuje podle barvy pleti, jazykové příslušnosti či náboženství. Podniky nemající prodej končí v konkurzu či insolvenci a jejich zaměstnanci na dlažbě a na sociálních dávkách.

Miloš Zeman je čitelný, zkušený a s jasnými politickými názory. Každý ví, že duší je sociální demokrat a že kromě Václava Klause momentálně nemáme nikoho, kdo by s ním byl srovnatelný.

Jeho protikandidátem je Prof. Jiří Drahoš (69), který vystudoval obor fyzikální chemie na VŠCHT v Praze. Pohyboval se ve vědeckém světě, nebyl členem žádné politické strany a posledních osm let pracoval jako předseda Akademie věd ČR. Je typem vědeckého administrátora, který postrádá politickou zkušenost a potřebnou protřelost politickým prostředím, která je pro výkon jakékoliv politické funkce nutná.

Až do začátku prezidentské volební kampaně byl prakticky neznámý, zrovna tak jako jeho názory a politická orientace. Do vrcholové politiky jde s krédem slušnost a změna. Pojem slušnost je docela vágní a změna zrovna tak. Těžko si také vysvětlit to, že politická nezkušenost je v politice výhodou. Nezkušenost je v každém oboru lidské činnosti velkou nevýhodou. A zejména u nejvyššího ústavního činitele. Funkci prezidenta by měl obsadit právě naopak velmi zkušený politik, který má za sebou množství politických úspěchů na nejrůznějších úrovních politické práce a který prokázal, že má předpoklady být úspěšný i v tak vysoké funkci, jako je prezident.

Jedna z otázek, která se nabízí, je proč se ve svém věku a při své politické nezkušenosti rozhodl kandidovat na pozici prezidenta zrovna v době, kdy celá Evropa, včetně naší země, prochází velmi turbulentní politickou dobou, která vyžaduje právě velmi zkušené politiky.

Je zjevné, že rozhodnutí Jiřího Drahoše pro kandidaturu není spontánní a ani autentické. Nabízí se vysvětlení, že právě pro jeho nepolitičnost, nezkušenost a názorovou flexibilitu dohromady s tituly je vhodným protégé Pražské kavárny, která nutně potřebovala někoho, jehož program bude „antizeman“, a to včetně osobních útoků na současného prezidenta.

Zatím se zcela jednoznačně nevyjádřil k zásadním otázkám zajímajících snad každého Čecha, jako jsou : přijetí eura, členství v EU, účast ve vícerychlostní EU, otázka migrantů včetně podpisu smlouvy DUBLIN IV, postoj k budování evropské armády, názor na účast naší armády v zahraničí, preference při sestavování státního rozpočtu, jak vidí EET a protikuřácký zákon, jaká opatření by navrhoval proti odlivu nezdaněných zisků cizích podniků do zahraničí atd. Asi by také stálo za vysvětlení sepsání a jeho podepsání textu „Vědci proti strachu a lhostejnosti“, který vznikl na půdě Akademie věd v létě 2017.

Nedá se věřit také tomu, že desítky milionů korun na jeho volební kampaň přišly od dobrodinců, kteří o něm nikdy nevěděli a neslyšeli a do poslední chvíle ani netušili, kdo to je.

Přestože část antizemanovské kandidátské stafáže doporučila svým voličům volit právě Jiřího Drahoše, s velkou pravděpodobností ho budou volit pouze přívrženci TOP 09, KDU-ČSL, STAN a části i některých dalších stran, což mu pravděpodobně na vítězství nevystačí.

Lidé, kteří se živí vlastní prací, duševní či fyzickou, ho určitě volit nebudou. Nebudou ho volit ani ti, kteří nežijí z dotací, ze státních příspěvků a podpor, a kteří jsou jakýmkoliv způsobem přisáti na státní rozpočet. Nebudou ho volit lidé, kteří plně souhlasí s prezidentem Zemanem, že tato země je naše a my jsme jediní, kteří ji chceme kultivovat i v budoucnu.

Převzato z profilu.

Ing. Jiří Oberreiter

  • SPOZ
  • Nezávislý politický konzultant
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.