Okamura (SPD): Piráti jsou proti zvyšování platů? Je to přece přesně naopak

22.08.2018 13:12

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k platům politiků

Okamura (SPD): Piráti jsou proti zvyšování platů? Je to přece přesně naopak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych se také vyjádřil k tomu návrhu na zařazení návrhu zákona o platy ústavních činitelů na tuto schůzi. No, nám to vzbuzuje v SPD úsměv. Piráti navrhují zvýšení platů politiků, ANO navrhuje zvýšení platů politiků. No, samozřejmě, že navrhujete zvýšení platů politiků. Ovšem menší, než by byla tato původní valorizace. Vy navrhujete zvýšení platů politiků. Vy navrhujete zařadit na program schůze zákon, který zvyšuje platy ústavních činitelů. A my s tím nesouhlasíme v SPD.

Já připomenu, že před čtyřmi lety my jsme navrhli zamrazení platů politiků. Tady o tom hlasovala celá Sněmovna. My jsme navrhli pozměňující návrh právě k tomuto zákonu o platech ústavních činitelů, kde my jsme navrhli zamrazení platů politiků až do roku 2018. Jediní, kdo hlasovali pro zamrazení, jsme tady byli tenkrát my. Já, Jaroslav Holík a Radim Fiala. Všechny ostatní strany, a bylo to hnutí ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, TOP 09. Ano, Piráti tady nebyli tenkrát, tak hlasovali proti zamrazení platů politiků. Je to i v záznamech ve Sněmovně. Podívejte se pod moje jméno u návrhů zákonů pozměňujících na www.psp.cz.

Takže náš návrh tady už byl hlasován a my v SPD chceme zamrazit platy politiků. Ale protože je tady většinová... vy, tady ostatní strany, které i v tomto volebním období jste vlastně většinově zamítly tento náš návrh, proto jsme s tímto návrhem teď nepřišli, protože to by byl opravdu populismus. Ale už tady byl, už se o něm hlasovalo. Vy všichni jste si odhlasovali zvýšení politiků. Teď i Piráti dokonce navrhují zvýšení platů politiků podle stávajícího zákona. Proč vážení Piráti nenavrhnete zamrazení platů politiků a nepřidáte se k našim programovým návrhům? Tak navrhněte zamrazení, jako navrhovalo SPD. Ale o tom už se hlasovalo o našem návrhu. To už není váš návrh, už by to nebyla žádná novinka. Takže to bych chtěl připomenout, že se tady bavíme o dvou návrzích na zvýšení platů politiků ústavních činitelů. A Piráti si tady hrajou nějakou polívčičku, jako když nechtějí zvyšovat platy. Tak já nevím, jestli tady neumíme počítat, jestli neumíme matematiku. Asi jste ten zákon nečetli, nebo novináři ho nečetli. Ale vážení, jsou tady dva návrhy na zvýšení platů politiků. My nesouhlasíme jako SPD ani s jedním. A už jsme to projevili konkrétně našim návrhem zákona, o kterém se tady hlasovalo.

Takže jestli tedy tady chce někdo přestat být populistou, třeba Piráti, tak prosím navrhněte ten náš návrh. Přidejte se k našemu návrhu. My to máme napsáno. Ostatně je to napsáno i na stránkách Sněmovny. Ten návrh pozměňováku je tam hotov. Můžeme si ho jenom vzít, je to posledním zákonem a můžeme ho tady hned předložit. Můžeme o něm hned hlasovat ve druhém čtení. A pojďme se přidat k návrhu SPD na zamrazení platů politiků do konce tohoto volebního období, například.

Takže to bych chtěl uvést na pravou míru, aby to tady nevypadalo, že Piráti jsou proti zvyšování platů. Je to přece přesně naopak, ten jejich návrh.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích