Paroubek: Skutečný vrchol prezidentské kampaně

17.01.2018 22:53

Skutečným vrcholem každé prezidentské kampaně jsou debaty prezidentských kandidátů. A stejné je to i s kampaní, které předcházejí i parlamentním volbám. Tam jde pochopitelně o debaty hlavních kandidátů na předsedu vlády.

Paroubek: Skutečný vrchol prezidentské kampaně
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Poslední prezidentská kampaň ve Spojených státech před rokem byla ve znamení tří předvolebních debat mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou a jedné debaty kandidátů na viceprezidenta.

Ve všech prezidentských debatách měla převahu Hillary Clintonová. Je potřeba dodat, co už dnes nikdo příliš neví a sice, že Hillary Clintonová, pokud jde o počet hlasů voličů, získala vyšší podporu než-li její soupeř. Ten ovšem zvítězil ve státech, které jsou pro volbu amerického prezidenta klíčové z hlediska počtu volitelů. Ve Spojených státech je poněkud archaický systém volitelů, který je poněkud v rozporu s principem rovnosti hlasů, ale tak to prostě je.

Prezident Zeman nechce nic ponechat náhodě, a proto akceptoval nabídky na debatu od čtyř českých televizních společností. Jeho soupeř Jiří Drahoš akceptoval zatím jenom dvě nabídky. Z nich jedna je od České televize, kde se ovšem očekává, že moderátor debaty bude jaksi součástí kampaně Jiřího Drahoše. Miloši Zemanovi se není co divit, že chce mít jistotu objektivity. A toho je možné docílit jen tak, že budou televizní debaty „rozptýleny“ do několika televizí. M. Zeman jistě spoléhá na svou řečnickou erudici, schopnost rychle a zkratkovitě reagovat a na svou mnohem větší znalost materie, která bude v debatách diskutována. Nicméně udržet tempo ve všech čtyřech debatách a zároveň vždy zaujmout diváky, bude složité i pro tak zkušeného a velmi dobrého debatéra, jakým M. Zeman nesporně je. Proto by se měl připravovat na každou debatu s poněkud pozměněným týmem lidí, tak aby byla jistota, že bude přicházet s novými a novými podněty. Jenom absolutní vítězství v debatách, ať už budou dvě nebo dokonce čtyři, může M. Zemanovi dát velkou jistotu, anebo alespoň vysokou pravděpodobnost volebního vítězství.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Stejně tak by ovšem Miloš Zeman měl objet během příštích jedenácti dnů, které zbývají do voleb, alespoň ty z hlediska jeho volebního výsledku klíčové kraje, tedy Moravskoslezský, Ústecký (zde je určitě možné přivést k volebním urnám ještě další voliče, neboť účast v prvním kole v tomto kraji nebyla ani průměrná), Jihomoravský a Středočeský. Neměl by nechávat ve svém itineráři mimo hru ani Prahu. Přeci jen i v Praze je možné ještě získat nějaké voliče a hlavně další neztrácet.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice