Pekarová Adamová (TOP 09): Naší morální povinností je pomoci Severní Makedonii v cílové rovince

24.10.2022 18:45 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila pracovní cestu do Severní Makedonie. S předsedou tamního zákonodárného sboru Talatem Džaferim jednala o pomoci ČR při závěrečné fázi integrace Severní Makedonie do EU a intenzivnější meziparlamentní spolupráci. S makedonským premiérem Dimitarem Kovačevskim pak probrala bezpečnostní otázky, které mají zásadní strategický význam pro obě země.

Pekarová Adamová (TOP 09): Naší morální povinností je pomoci Severní Makedonii v cílové rovince
Foto: Screen vysílání CNN Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v Partii

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová podnikla pracovní cestu do Severní Makedonie. S předsedou Parlamentu Republiky Severní Makedonie Talatem Džaferim jednala zejména o cestě jeho země do Evropské unie.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

„Severní Makedonie má členství v Evropské unii prakticky na dosah. Z pozice předsednické země v Radě EU, ale i z pozice země, která do unie vstoupila poměrně nedávno, je naší morální povinností Makedonce v této cílové rovince maximálně podpořit,“ uvedla krátce po jednání se svým západobalkánským protějškem předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Těší mě, že spolupráce našich parlamentů a jejich výzkumných institutů pokračuje a přináší vědecky cenné výsledky. Právě český Parlamentní institut posloužil v době našeho minulého předsednictví EU jako předobraz tomu makedonskému. Pana předsedu Džaferiho jsem na závěr našeho jednání na oplátku pozvala na reciproční návštěvu České republiky,“ doplnila ještě předsedkyně Sněmovny.

Předsedkyni sněmovny se ve Skopje setkala rovněž s předsedou vlády Severní Makedonie Dimitarem Kovačevskim. „Naše republiky spolupracují v klíčových bezpečnostních oblastech v rámci NATO. Máme toho společného více, než se může na první pohled zdát. Vzdálenost mezi Prahou a Kyjevem je shodná jako vzdálenost z Kyjeva do Skopje. Shodneme se v nutnosti podpory Ukrajinců, kteří odhodlaně brání nejen svoji svobodu, ale bojují i za naše bezpečí proti ruské agresi. Čeští policisté na jihu země navíc dlouhodobě úspěšně pomáhají svým makedonským kolegům při ostraze státní hranice zatížené již řadu let masivní migrační vlnou.,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Severní Makedonie je členem Severoatlantické Aliance od března roku 2020. Letos v červenci zahájila Evropská unie se Severní Makedonií přístupové rozhovory. Stalo se tak po dlouhých 17 letech od získání kandidátského statutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.