Piráti: Peníze z emisních povolenek nedoputují do regionů postižených těžbou

05.09.2019 18:30

Hospodářský výbor včera nepřijal pirátské pozměňovací návrhy k novele zákona o emisních povolenkách. Peníze, které se vyberou od největších znečišťovatelů krajiny, zůstanou ve státním rozpočtu.

Piráti: Peníze z emisních povolenek nedoputují do regionů postižených těžbou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Může tak dojít i k absurdním situacím, kdy z těchto peněz půjde financovat i spalovny odpadů a tak dále zatěžovat naši krajinu. V okamžiku, kdy potřebujeme napnout veškeré síly na energetickou transformaci, je rozpouštění těchto peněz v rozpočtu nedomyšlená politická zvůle. Návrhy nyní Piráti načtou na plénu Poslanecké sněmovny ve druhém čtení k novele zákona o emisních povolenkách.

Piráti ve svém návrhu předkládaném Petrem Třešňákem a dalšími pirátskými poslanci požadovali, aby se desítky miliard z nově zřízeného Modernizačního fondu využily v prvé řadě v regionech tradičně zasažených těžbou a zpracováním uhlí. To však výbor odmítl. Pokud bude vládní novela schválena, tak naopak umožní i podporou výstavby spaloven odpadů z modernizačního fondu. To měl pirátský návrh také opravit. „Ukázalo se, že podpora regionů a lokalit postižených těžbou a spalováním uhlí není pro současnou vládu prioritou,” říká pirátský poslanec Petr Třešňák.

Piráti rovněž navrhovali, aby z těchto peněz došlo k podpoře čistou elektrifikovanou hromadnou dopravu, a to jak formou kompenzace příspěvku na obnovitelné zdroje, tak investiční v podobě podpory z modernizačního fondu. Ani zde nezískal návrh Pirátů většinu a byl tak zamítnut. „Naším cílem je co nejvíce podpořit rozvoj ekologické hromadné dopravy. Právě doprava je totiž jedním z největších zdrojů znečištění. Odmítnutí našich pozměňovacích návrhů znamená, že se zkomplikuje podpora těchto projektů,” dodává poslanec Pirátů Ondřej Polanský.

Zároveň se Piráti na včerejším výboru pokusili změnit koncept poradního orgánu ministra, tedy rady modernizačního fondu. Ta bude rozhodovat, jakým způsobem bude v následujícím období využito 100 miliard korun z modernizačního fondu.  Současný návrh vlády ponechává její obsazení pouze v rukou ministerstev. Náš návrh počítá s jejím rozšířením na 11 členů, tak aby byla zastoupena akademická sféra, neziskovky, ale třeba i asociace krajů a Poslanecká sněmovna.

Všechny uvedené návrhy, které Hospodářský výbor sněmovny neakceptoval, budou Piráti načítat na plénu Poslanecké sněmovny ve druhém čtení k novele zákona o emisních povolenkách. Pokud se Sněmovna na plénu nevysloví jinak, dojde podle všeho i k zastropování účelově vázaných výnosů z emisních povolenek ze stávajících 12 na 8 miliard korun ročně. V okamžiku, kdy potřebujeme napnout veškeré síly na energetickou transformaci, je rozpouštění těchto peněz v rozpočtu nedomyšlená politická zvůle.

Vládní návrh včetně pozměňovacích návrhů najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…