Piráti: Sněmovnu čeká hlasování o zásadních digitálních zákonech, rozpočtu či státních maturitách

26.11.2019 15:35

Tento sněmovní týden bude ve znamení podle Pirátů zcela stěžejních témat jako je využití bankovní identity pro komunikaci s úřady, digitální technická mapa, rozpočet, navýšení platů učitelů, podoba státních maturit či novela zákona o svobodném přístupu k informacím.

Piráti: Sněmovnu čeká hlasování o zásadních digitálních zákonech, rozpočtu či státních maturitách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil důležitost dvou zákonů v oblasti digitalizace, a to využití bankovní identity pro komunikaci s úřady a digitální technickou mapu. Oba zákony vznikly ve skupině politiků a odborníků pod Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj vedeným Ivanem Bartošem ve spolupráci se soukromým sektorem a ministerstvy. „Bankovní identita je nástroj, který umožňuje občanům přístup k již státem poskytovaným digitálním službám. Využívá právě přihlašování přes internetové bankovnictví, které má k dispozici již asi pět milionů občanů,” uvedl Bartoš, který následně informoval o připravované interpelaci klubu Pirátů na premiéra Babiše. „Zajímá nás, zda pana premiéra ještě někdy uvidíme na ústních interpelacích, protože naposledy se jich účastnil v červnu 2019,” řekl Bartoš.

Postoj Pirátů k vládnímu návrhu státního rozpočtu okomentoval poslanec Mikuláš Ferjenčík: „Piráti přišli s nekolika pozměňovacími návrhy, hlavní je úsporný balíček snižující výdaje státu o 12,6 miliardy korun. Z toho bychom chtěli financovat větší investice do železniční infrastruktury, tam chceme navýšení o 6 miliard korun a zvýšení platů učitelů tak, aby byly splněny sliby vlády i platné usnesení Poslanecké sněmovny. Kromě těchto velkých návrhů chceme také posílení financování sociální práce, zlepšení boje se závislostmi, posílení rozpočtu NÚKIBu, abychom posílili kyberbezpečnost v Česku. Navrhujeme také snížit rozpočet Hradu především na právní a konzultační služby. Pokud neprojdou naše hlavní pozměňovací návrhy, tak rozpočet nepodpoříme.” Ferjenčík dále uvedl, že dnes navrhne projednání pozice ČR k principu vykazování zisku velkých korporací, tzv. Country by Country Reporting.

„V rámci navýšení platů učitelů o pět miliard předkládáme i kompromisní návrh na navýšení o tři miliardy. Dále Sněmovna projedná podobu státní maturity. Tady jsme s Piráty již v červnu v reakci na vládou navrhované zavedení povinné maturity z matematiky předložili návrh na zachování volby mezi právě matematikou a cizím jazykem. Následně však ministerstvo školství otočilo a opsalo náš návrh. Sněmovna tak projedná dva shodné návrhy - jeden pirátský a druhý vládní,” zmínil pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

O novele zákona o svobodném přístupu k informacím informoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek: „Zákon je jednou z klíčových norem, o kterou se my Piráti zajímáme, i proto jsme věnovali velkou energii do jednání s ministerstvem vnitra a dosáhli toho, že z původního návrhu řada problematických bodů zmizela, některé však bohužel zůstaly. Zákon byl navíc nedostatečně konzultován s neziskovými organizacemi, na což jsme upozorňovali. Z těchto důvodů navrhneme, aby byl zákon vrácen k přepracování. Naší prioritou bude, aby povinnost poskytovat informace měla i obchodní společnost ČEZ, která tak dnes činit nemusí.”

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.