Piráti se postavili proti povinným sterilizacím trans lidí

15.05.2020 15:05

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny ČR v průběhu včerejšího jednání řešil návrh pirátského poslance Ondřeje Profanta a poslankyně za hnutí ANO Barbory Kořanové ke zrušení povinných sterilizací trans lidí.

Piráti se postavili proti povinným sterilizacím trans lidí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pro jejich zrušení hlasovala polovina přítomných. I když podpora na výboru nakonec nestačila, chtějí předkládající poslanci návrh obhájit ve 2. a 3. čtením na plénu Sněmovny.

V průběhu projednávání novely zákona o matrikách, jménu a příjmení se diskutoval i společný návrh pirátského poslance Ondřeje Profanta a poslankyně ANO Barbory Kořanové. Ten má zrušit povinnost sterilizace trans osob v procesu úřední změny pohlaví. Tato česká praxe je dlouhodobě napadána lidskoprávními organizacemi, je v rozporu s rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva, Evropskou sociální chartou a v současnosti ji řeší i Ústavní soud ČR.

„Není v pořádku, že jsou v České republice takto masivně porušována lidská práva a vládu to nezajímá. Proto jsme společně s kolegyní Kořanovou předložili tento poslanecký pozměňovací návrh. Ministerstvo spravedlnosti mělo tento potřebný zákon připravený již před dvěma roky, avšak jeho projednávání je účelově blokováno Ministerstvem vnitra,” komentuje pirátský poslanec Ondřej Profant.

Piráti na tento vážný problém upozorňují opakovaně, naposledy kvůli němu náš poslanec František Kopřiva interpeloval ministra vnitra Jana Hamáčka v únoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie