Plíšek (TOP 09): „Soudci z lidu“ už nemají smysl

05.10.2015 11:38

Málokdo z široké veřejnosti ví, že v českém právním řádu existuje institut laických přísedících. Ti se v zákonem stanovených případech podílejí na rozhodování soudů. Domnívám se, že historické důvody pro začlenění laického prvku do soudního rozhodování jsou společenským vývojem dávno překonány.

Plíšek (TOP 09): „Soudci z lidu“ už nemají smysl
Foto: top09.cz
Popisek: Martin Plíšek, poslanec Parlamentu ČR

Proto jsem také v Poslanecké sněmovně podal návrh zákona, kterým se institut přísedících v občanském soudním řízení ruší. O tomto návrhu se bude vést ještě dlouhá odborná debata, na kterou se těším.

Laický prvek má význam v trestním právu, kde může „zlidšťovat“ rozhodování soudců. V občanském řízení však tento institut ztratil smysl. Zkušenosti řady soudců s laickou účastí na soudním rozhodování také nehovoří pro zachování této úpravy. Jsem přesvědčen, že zrušení institutu přísedících ve věcech pracovního práva přinese zlepšení a zkvalitnění soudního rozhodování. Přetrvání tohoto institutu v občanském soudním řízení je pozůstatkem socialistického práva a jeho soudců z lidu.

Na přísedící nejsou v současné době kladeny prakticky žádné nároky a jedná se o činnost téměř bez odměny. Z tohoto důvodu není snadné obsadit místa přísedících kvalitními uchazeči. V současné době se tento institut jeví minimálně v oblasti občanského soudního řízení jako nepřínosný a nehospodárný. To ostatně vyplynulo i z podrobného průzkumu zpracovaného českými soudy v souvislosti s úvahami o zrušení institutu přísedících. O výkon této funkce totiž dlouhodobě není větší zájem, řada přísedících přistupuje k této zodpovědné funkci liknavě a jejich přístup k projednávané věci je značně pasivní.

Vzhledem k tomu, že na tuto pozici není předepsáno ani žádné zvláštní vzdělání či kvalifikace, musí v praxi soudce poučit své přísedící o základních ustanoveních právního řádu. To pochopitelně zdržuje rozhodování. Samozřejmě že výše uvedené nedostatky neplatí o všech přísedících. Velice si vážím občanů, kteří k této funkci přistupují aktivně, zodpovědně a s vědomím jejího významu. Bohužel je však takový přístup pouze výjimečný.

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Zdroj: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.