Poc (ČSSD): Napravili jsme chyby v rozpočtu EU na rok 2019, kterých se dopustila Rada

14.12.2018 18:30

Evropský parlament ve středu schválil rozpočet na rok 2019 ve výši 165,8 miliardami eur. Díky evropským sociálním demokratům se zaměří na boj proti chudobě, posílení evropské vědy, vzdělání, zaměstnanosti mladých a opatření spojené se změnou klimatu.

Poc (ČSSD): Napravili jsme chyby v rozpočtu EU na rok 2019, kterých se dopustila Rada
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

„Evropský parlament rozpočet schválil za pět minut dvanáct," komentuje letošní vyjednání europoslanec Pavel Poc, „Smírčí rozhovory o prvním návrhu nedopadly kvůli ministrům z členských zemí, kteří odmítali přistoupit na to, že by do evropské vědy investovaly prostředky, které se nevyužily z rozpočtu pro rok 2017."

Evropská komise tak byla letos nucena narychlo předložit druhý návrh rozpočtu, který ostatní dvě instituce, Rada a Parlament, musely projednat v extrémně rychlém tempu. Jinak by muselo dojít k použití tzv. rozpočtového provizoria. Rozpočet by se tedy odvíjel od toho současného.

„Výsledek Socialistů a demokratů je skvělý. Díky našemu tlaku bude vědeckému programu Horizon 2020 dodatečně přiznáno dalších 150 milionů eur. Programu Erasmus+ dalších 240 milionů eur, což je výborná zpráva pro české studenty a všechny ostatní, kteří by jej chtěli využít, jelikož díky tomu bylo zajištěno dalších 130 tisíc stipendií. Navýší se rovněž prostředky pro Iniciativu podpory zaměstnanosti mládeže, ze které čerpají Karlovarský a Ústecký kraj, i míra financování opatření spojených se změnou klimatu. Splníme konečně náš slib, že na ně vyčleníme 20 % rozpočtu," dodává Pavel Poc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…