Prezident Zeman: Než si zase nějaký zelený fanatik udělá ze Šumavy jakýsi ekologický Mordor...

26.01.2017 20:49

Projev prezidenta republiky při závěrečné tiskové konferenci v Plzeňském kraji

Prezident Zeman: Než si zase nějaký zelený fanatik udělá ze Šumavy jakýsi ekologický Mordor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

úvodem bych chtěl poděkovat panu hejtmanovi a jeho týmu za skvělou organizaci mé návštěvy Plzeňského kraje.

Jak už bylo řečeno, je to čtvrtá návštěva a jsem rád, že právě Plzeňský kraj je prvním krajem, kde jsem mohl splnit svůj slib, a sice že navštívím všechny obce nad pět tisíc obyvatel. Doufám, že při mé návštěvě Karlovarského kraje dojde k témuž. U těch ostatních krajů si ještě budeme muset nějakou dobu počkat.

Jinak jsem už, myslím Deníku, řekl, že Plzeňský kraj má trochu výjimečné postavení v tom, že je krajem bohatým, nezadluženým, s vysokou životní úrovní měřenou reálnými mzdami, jinými slovy, že je to kraj, který sice není bezproblémový, ale má o něco méně problémů, než například kraj Ústecký nebo Moravskoslezský a podobně.

O tom základním problému, chcete-li bolavém místě Plzeňského kraje, už pan hejtman mluvil, to je Národní park Šumava. Já celkem nemám nic proti tomu, aby existoval univerzální zákon o národních parcích, ale ptám se, proč jenom Národní park Šumava je střediskem zájmů, zatímco například Krkonošský národní park je bez problému. A dospívám k názoru, že hlavní příčinou je nekvalifikované vedení šumavského národního parku, které zde bylo v minulosti, a které způsobilo například vám jistě známou kůrovcovou kalamitu. A nemá-li se historie opakovat, jako že se do jisté míry opakuje, tak považuji za vhodné zvýšit úlohu šumavských obcí při rozhodování o národním parku a v tomto smyslu kompenzovat riziko, že zase nějaký zelený fanatik si udělá ze Šumavy jakýsi ekologický Mordor.

Jinak snad jediné, co pan hejtman vynechal, byla návštěva podniku Škody - jaderné strojírenství, takže ho doplním. Zaujala mě průměrná mzda v tomto podniku, která je čtyřicet dva tisíc korun, podotýkám, deklaratorní mzda zaměstnanců, nikoli managementu. Nicméně když jsem se zeptal zaměstnanců, kolik z nich má těchto čtyřicet dva tisíc, tak se zdvihlo pouze několik málo rukou. Buď tento údaj není zcela správný, anebo se prostě ti zaměstnanci styděli.

Ale využil jsem své návštěvy v tomto podniku, abych jasně demonstroval svoji podporu jaderné energetice, jako energetice budoucnosti, protože nejsem přesvědčen o tom, že obnovitelné zdroje, včetně severoněmeckých větrných elektráren, jsou tou správnou, dlouhodobou volbou do budoucnosti.

S panem hejtmanem jsme samozřejmě diskutovali kromě hospiců i o opravě kulturních památek. Předložil jsem mu seznam, který zpracoval Národní památkový ústav, a který ukazuje, že v Plzeňském kraji je celá řada chátrajících objektů, které mají památkovou ochranu, mimo jiné je to i sedm zámků, které by se daly rekonstruovat a přeměnit například na rekreační hotelová zařízení podporující cestovní ruch. A když se to neudělá, pane hejtmane, tak za deset let vám to spadne na hlavu a nebudete mít, co opravovat.

A protože se vždycky říká, povíme si veselou příhodu z natáčení na závěr našeho setkání, tak já bych chtěl poděkovat občanům Plzeňského kraje, kteří ve všech případech ve velmi hojném počtu a v přátelské atmosféře, přišli na setkání s občany. Chtěl bych samozřejmě poděkovat i zastupitelům obcí, které jsem navštívil. A ta veselá příhoda z natáčení spočívá v tom, že pouze v jednom jediném případě, a já jsem starý narcis a ostatně politici mají rádi, když se jim tleská, tak v jednom jediném případě, tuším, že to byla Planá, ne, tak Třemošná, dobře, Třemošná, tak jsem se dočkal jenom střídmého potlesku. A přitom tam byla hojná účast a přátelská atmosféra. Tak jsem z toho byl trochu smutný a večer, když hodnotíme uplynulý den, tak mi moji přátelé říkají, Miloši, ono bylo mínus deset, oni měli všichni rukavice, a když se tleská v rukavicích, tak to příliš není slyšet. A protože mezitím mráz povolil a lidé už nenosí rukavice, tak například dnes ve Kdyni, jsem se už opět dočkal obvyklého potlesku.

Berte to jako obvykle, že se snažím občas dělat legraci sám ze sebe, protože jedině ten, kdo tak činí, má právo dělat si legraci i z druhých.

Děkuji vám za vaši pozornost a oba dva s panem hejtmanem se těšíme na vaše inteligentní otázky.                 

Miloš Zeman, prezident republiky, Kdyně, 26. ledna 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.