Prezident Zeman: Prezident nemá být mlčící sfinga, k čemu by to proboha bylo

20.10.2017 19:10

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Plzeňského kraje

Prezident Zeman: Prezident nemá být mlčící sfinga, k čemu by to proboha bylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové, vážený pane hejtmane,

především bych vám chtěl poděkovat, a nejenom vám, ale i vašemu týmu, za velmi dobrou organizaci mé návštěvy v Plzeňském kraji. Všude jsem se mezi občany setkal s velmi přátelským přijetím, a dokonce, podobně jako předtím v kraji Ústeckém nebo Moravskoslezském, jsem se naopak nesetkal s jinak častějšími oponenty, kteří se ozdobovali červenými kartami.

Nechci provokovat, ale přece vás chci seznámit s jedním z dárků, které jsem během těchto tří dnů dostal, a tuším, že to bylo právě v Nepomuku, pane hejtmane, pokud se nemýlím. Prosím pěkně, toto je samopal, račte se podívat, na tom samopalu je vypálený nápis ‚na novináře', takže můžete se začít postupně stahovat dozadu, protože neumím střílet, a nelekejte se, originální zásobník je tvořen lahví becherovky, takže tolik úvodem.

A teď k věcem, které jsou podstatné. Říká se, že prezident rozděluje společnost a že by ji měl naopak spojovat. Je to klišé a je to fráze. Společnost je rozdělena názory a nikoli osobami, například názor na migraci není vůbec dán tím, kdo je pro a kdo je proti migrantům, ale náladou ve společnosti jako celku. Proč to říkám, protože i tady, v Plzni, je téma spalovny, které rozděluje, a teď neříkám v jakém poměru, společnost.

A já se chci jednoznačně postavit na stranu těch, kdo podporují spalování. My jsme teď v Maďarsku velmi nedávno měli poradu prezidentů zemí Visegradské čtyřky, a protože Maďaři tam zařadili jako téma odpadové hospodářství, nevím proč, ale zařadili ho tam, byli hostitelé, tak to bylo jejich právo, tak jsme mimo jiné všichni čtyři konstatovali, že spalování je moderní trend, který vede k energetickým úsporám, k výrobě tepla a tak dále a tak dále, mimo jiné i k postupnému odstraňování černých skládek. No tak to je jedna stránka sporu a, chcete-li, rozdělení společnosti.

Na druhé straně stojí Děti Země, které už k soudům podaly šest žalob, takže spalovna, i když produkuje, není dosud zkolaudována. A já si myslím, že prezident nemá být mlčící sfinga, to by mně možná říkali, že společnost spojuji tím, že mlčím, ale k čemu by to proboha bylo. Domnívám se, že opět, stejně jako v případě Šumavy a jaderných elektráren, nebo dálnice D8, šest žalob, šest žalob, no u dálnice D8 to bylo dvacet šest žalob, a taky Děti Země. Jinými slovy, prezident má vyjádřit naprosto jasně svoje stanovisko, a toto stanovisko jsem také právě teď vyjádřil. Mimochodem ta budova spalovny je i architektonicky velmi, velmi zajímavá, velmi hezká.

Další téma, které bych rád otevřel, je téma policie. Byl jsem v Horšovském Týně, a tam si mně pan starosta stěžoval, že Horšovský Týn je jediné město té takzvané třetí kategorie, paradoxně to je vzestupné pořadí, takže trojka je výš než dvojka, třetí kategorie, které jako jediné nemá policejní služebnu. A protože na několika setkáních s námi byl pan ministr, tak jsem ho včera požádal, neboť prezident nemá právo nařizovat, může pouze žádat, aby Horšovský Týn dostal policejní služebnu. Jsem velice rád, že mi vyhověl a hned dnes dopoledne mně ukázal vizualizaci té služebny, která bude v Horšovském Týně postavena. Já si myslím, že i malé věci, pokud je toto malá věc, je třeba v rámci těchto návštěv realizovat, aby to opravdu nebylo jenom prohlížení pamětihodností a nic víc.

A poslední téma, které bych velmi rád zmínil a které se tentokrát týká pana hejtmana, je Zelená Hora v Nepomuku. Já mám Zelenou horu, jak víte, u Žďáru nad Sázavou jako obyvatel Vysočiny, to je Santini-Aichl, nesmírně krásný klášterní komplex. Ten Nepomuk je o něco větší a my jsme se v celku shodli, že by bylo dobré ho oživit, protože zatím nežije turistickým ruchem a je něco jako Šípková Růženka, tedy v té fázi spánku, abychom si rozuměli, princ ji ještě nepolíbil. A pan hejtman neprozřetelně prohlásil na té poradě s vedením Nepomuku, že má nasysleno přes jednu miliardu korun, což mu chválím samozřejmě. A tak, aniž bych to spojoval, dohodli jsme se, že pan hejtman učiní monotematickou zajížďku do Nepomuku, aby s pány starosty Nepomuku a sousedního kláštera probrali možnosti, jak oživit Zelenou Horu v Nepomuku. Čili další konkrétní věc, kterou jsme tady vedle jiného probírali. A samozřejmě s tou ušetřenou miliardou to nemá vůbec, ale vůbec nic společného. Kdo by o tom pochyboval.

Zcela závěrem bych rád poděkoval všem občanům, kteří v hojném počtu navštívili setkání v těch městech, která už pan hejtman jmenoval, včetně Vesnice roku, abychom na ni nezapomněli. Byl jsem opravdu vděčný za přátelskou atmosféru a vedl jsem volební propagandu, ale ta volební propaganda spočívala v tom, že jsem všechny vyzýval k tomu, aby šli k volbám a aby volili, koho chtějí, ale aby nezůstali doma na gauči, protože v opačném případě by oni sami byli vinni tím, že by se k moci dostali ti, kteří tuto moc mohou získat jenom při velmi nízké volební účasti.

Tak to je zatím vše. Děkuji vám za vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.